Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Λέσβο (pics-video)

Στα 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο, ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε στις 15.29 το μεσημέρι της Δευτέρας με το επίκεντρο του σεισμού  στα 16χλμ νότια του Πλωμαρίου και 36χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10χλμ.

 Ζημιές έχουν καταγραφεί στη νότια Λέσβο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και ειδικότερα στα χωριά Σταυρός και Βρίσα.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού μιας γυναίκας σε σπίτι που υπέστη μερική κατάρρευση στο χωριό Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα οι συγχωριανοί του κατάφεραν και απεγκλώβισαν τον σύζυγο της γυναίκας ο οποίος μεταφέρεται στο νοσοκομείο με σοβαρά κατάγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο χωριό Βρίσα, ένας στο Λισβόρι και ένας στη Σκάλα Πολιχνίτου. 

Οι τραυματίες μεταφέρονται στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου αλλά δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την υγεία τους. 

«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει».

Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα.

Αναστάτωση στο Πλωμάρι 

Μεγάλη αναστάτωση στο Πλωμάρι και στην ευρύτερη περιοχή, στα χωριά.

Αυτή την ώρα οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και φοβισμένοι και περιμένει έξω από τα σπίτια του. Μέχρι ώρας έχουν αναφερθεί μικροζημιές ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν εκτεταμένες ζημίες στο Πλωμάρι αλλά και σε κατοικίες στη Μυτιλήνη.

Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός λόγω της μεγάλης έντασης και διάρκειας της σεισμικής δόνησης.

«Υπήρξε ένας σεισμός πολύ δυνατής έντασης. Υπάρχουν κάποια ανησυχητικά μηνύματα από περιοχές ότι κάποια σπίτια έχουν καταρρεύσει στην περιοχή του Πλωμαρίου. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κάτι ανησυχητικό» σημείωσε ο Σπύρος Γαληνός, Δήμαρχος Λέσβου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι υπάρχει πλήρης κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.  

«Όλοι οι άνθρωποι είναι στο δρόμο και έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να ενημερωθούμε και όπου χρειάζεται βοήθεια να σπεύσουμε» σημείωσε. 

Μια γυναίκα τραυματίας 

Μια γυναίκα από το χωριό Πέτρα της Λέσβου έχει τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι σύμφωνα με όσα δήλωσε η προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μαρία Μολιού. 

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Έως τώρα έχει καταγραφεί ένας μετασεισμός 4,6 βαθμών και ένας 3,6 βαθμών.

Το επίκεντρο βρίσκεται επίσης περίπου 35 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μυτιλήνης αλλά καικοντά στις τουρκικές ακτές, περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.

Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική και στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.  

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Πανικός σε Σμύρνη, Προύσσα και Κωνσταντινούπολη από τον σεισμό

Πολίτες περιμένουν έξω από τα σπίτια τους, φοβούμενοι μετασεισμούς - Δεν φαίνονται να υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές - Δείτε βίντεο από το Τσανάκκαλε
 
Την είδηση του σεισμού μετέδωσε άμεσα και ο ιστότοπος της Hurriyet κάνοντας λόγο για πολύ δυνατή δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο που προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ και την Προύσα.
 
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Καντίλι ο σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 ώρα Τουρκίας, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και μέγεθος 6.0 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ (η αρχική εκτίμηση ήταν 6.3 βαθμοί, ωστόσο το παρατηρητήριο διόρθωσε έπειτα το νούμερο.
 
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) αναφέρει ότι ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός στο Καραμπουρούν.
 
Η Hurriyet επικοινώνησε με τον Κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Με βάση όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν φαίνονται να υπάρχουν τραυματισμοί ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Ήταν πάντως ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Νιώθαμε την γη να τρέμει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα και πιστεύαμε ότι θα κατέρρεε το κτίριο. Ο κόσμος έχει ανησυχήσει, ενώ αρκετοί πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, φοβούμενοι μετασεισμούς. Πάντως γενικά επικρατεί ψυχραιμία».


 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Σημαντική πρόοδος στη Θετική Ατζέντα, λένε οι ΥΦΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας
ΒΙΝΤΕΟ: Στον δρόμο για το Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων