Κ.Μητσοτάκης - Η ζωή ενός μεγάλου ηγέτη σε φωτογραφίες

Διανύοντας 70 χρόνια πολιτικής πορείας άφησε αναμφίβολα το στίγμα του στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδος. Λατρεύτηκε από πολλούς με την ίδια ίσως ένταση που μισήθηκε από άλλους, όπως άλλωστε αρμόζει σε κάθε μεγάλη πολιτική προσωπικότητα. Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ακόμη και όσοι διαφωνούσαν μαζί του, παραδέχονται τουλάχιστον δύο πράγματα: τον μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό που επέδειξε σε όλη του την πορεία απέναντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά και την ικανότητά του να βλέπει με ρεαλισμό μπροστά από την εποχή του.
 
Με τον γιό του και σημερινό Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη
 

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, απεβίωσε τα ξημερώματα πλήρης ημερών, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν, όπως ανέφερε σε σχετικό ανακοινωθέν η οικογένεια του εκλιπόντος.

Η διαδρομή του μεγάλου ηγέτη ξεκίνησε πριν έναν αιώνα περίπου από τα Χανιά της Κρήτης. Γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1884-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και μικρανηψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 18/10/1918. Ο παππούς του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν επίσης πολιτικός, ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος των ``Ξυπόλητων`` (Φιλελευθέρων).

Με τους γονείς και τα αδέλφια του στα Χανιά της Κρήτης της δεκαετία του ΄30
 

Το 1927 στα Χανιά της Κρήτης , ο μικρός που βρίσκεται στο κέντρο του κάδρου μπροστά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι ο Κ.Μητσοτάκης 

Στην αγκαλιά του πατέρα του Κυριάκου, 1922
 
Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυτική Γερμανία. Το 1941, πήρε μέρος ως έφεδρος αξιωματικός στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου. Το διάστημα 1942-1944, άσκησε τη δικηγορία στην Κρήτη, ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής, πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιστασιακών οργανώσεων.
 

 
Λόγω της δράσης του συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε σε θάνατο. Για την αντιστασιακή του δράση τιμήθηκε με τα μετάλλια Εθνικής Αντιστάσεως από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Το 1946, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τους ``Βενιζελικούς Φιλελεύθερους`` των οποίων ηγείτο ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

 

Πρωτοεμφανιζόμενος πολιτικός με συντοπίτες του στα Χανιά της Κρήτης​​​​​​


Το 1951, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.  


Το 1953, νυμφεύθηκε τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930 - 2012), κόρη πλούσιας οικογένειας των Αθηνών, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Θεοδώρα (Ντόρα) (γ. 1954), την Αλεξάνδρα (γ. 1955), την Αικατερίνη (γ.1959), και τον Κυριάκο (γ. 1968), νυν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Με τη σύζυγό του Μαρίκα
 

Με τη σύζυγό του Μαρίκα και δεξιά με τον γιό του Κυριάκο σε εφηβική ηλικία


Το 1961, εξελέγη βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα της "Ένωσης Κέντρου" που είχε ιδρύσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και συμμετείχε στον ``ανένδοτο αγώνα`` κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

Στο βάθος αριστερά με τον Γεώργιο Παπανδρέου

 

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Αρκάδι Ρεθύμνου, 1966

 

Την 21η Απριλίου 1967, συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου 1967 και ύστερα διέφυγε στη Γαλλία, όπου παρέμεινε περίπου πεντέμισυ χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στη δράση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Με τη σύζυγό του Μαρίκα

 
Το 1973, επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη και πάλι για να ελευθερωθεί τελικά τον Ιούλιο του 1974, όταν ανατράπηκε η δικτατορία.

Στα κοινοβουλευτικά έδρανα
 
 


Το 1977, συμμετείχε στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου και εξελέγη στην περιφέρεια Χανίων ως αρχηγός του νεοσυσταθέντος από τον ίδιο κόμματος Νεοφιλελευθέρων.  


Το 1978, προσχώρησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος.

Με τον Κώστα Καραμανλή


Την 1η Σεπτεμβρίου 1984, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 70 ψήφους έναντι 42 του δεύτερου υποψήφιου Κωστή Στεφανόπουλου. 

Δεκαετία του ΄80 με τον μετέπειτα Πρόεδρο της Ελλάδος, Κωστή Στεφανόπουλο 


Μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία της ΝΔ


Στις εκλογές του Ιουνίου 1985, μετείχε ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,84% και 126 έδρες.  

Οικογενειακές διακοπές 

Με τον γιό του και σημερινό Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο


 Το 1989, μετείχε για δεύτερη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναδείχτηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας τη σχετική πλειοψηφία με ποσοστό 44,25% και 145 έδρες.

Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

 

Έχοντας στην αγκαλιά τον μικρό Κυριάκο

 

Με την κόρη του και πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα


Με τον Ανδρέα Παπανδρέου


Στις 11 Απριλίου 1990, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 στις οποίες το κόμμα του δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού στις τρίτες κατά σειράν εκλογές της 8ης Απριλίου 1990, η ΝΔ συγκέντρωσε 150 έδρες (ποσοστό 46,88%) και έλαβε την υποστήριξη του Θ. Κατσίκη μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ.


Το διήμερο 1-2 Μαϊου 1993, υπήρξε ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Διάσκεψης των Αθηνών, η οποία εγκωμιάστηκε ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη γιουγκοσλαβική κρίση, αφού, κατά τη διάρκειά της, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραντζιτς, επείσθη να υπογράψει υπό όρους το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Οουεν.


Στις 11 Οκτωβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Στις 26 Οκτωβρίου 1993, παραιτήθηκε και από πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και στις 3 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόταση του νέου προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.  

Με τον Μιλτιάδη Έβερτ


Στις 5 Μαϊου 1994, 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση κατηγορίας εναντίον του, για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ, ενώ στις 19 Μαίου η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την ίδια υπόθεση. Στις 16 Ιουνίου η Βουλή τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των υποκλοπών και στις 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία ψήφισαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις τρεις άλλες κατηγορίες (παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών) ψήφισαν υπέρ της παραπομπής και οι βουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης (ΠΟΛΑΝ). Στις 16 Ιανουαρίου 1995 η Βουλή, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε "ταπεινωτική υποχώρηση" ζητώντας να δικαστεί για να "λάμψει η αλήθεια", αποφάσισε την αναστολή της δίωξης για τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών.

 

Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας ``Ιπεκτσί`` για τη δραστηριότητά του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.  


Τον Ιανουάριο του 2004, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή, ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική.
 

Στις 8 Απριλίου 2004, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να δηλώσει ότι αποδέχεται το σχέδιο λύσης του Γ.Γ. ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και χαρακτήρισε «πράξη ευθύνης» το «Ναι» που δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

 
Τον Οκτώβριο του 2005, ιδρύθηκε προς τιμήν του έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ.
 

Συνέγραψε τον πρόλογο της συλλογικής έκδοσης του βιβλίου "Μπροστά από την εποχή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993", της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός, εκδ. Εστία, 2013.
Στην παρουσίαση του βιβλίου "Μπροστά από την εποχή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993"
   
 
 
  

 

 
 

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας