Κάναμε ένα σοβαρό βήμα στην αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας

«Κάναμε ένα σοβαρό βήμα, συγκροτούμε μια διεθνή οργάνωση με πρωτοβουλία της Ελλάδος και βρίσκουμε μεγαλύτερη και περισσότερη ανταπόκριση από ότι ποτέ άλλοτε. Αυτή η ανταπόκριση είναι δείγμα ότι το κύρος της χώρας μας και η αναγνώριση του ρόλου της είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ άλλοτε». Με αυτά τα λόγια εξέφρασε την ικανοποίησή του ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Η δεύτερη διάσκεψη της Ρόδου, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, δεδομένου ότι πέρυσι είχαν συμμετάσχει συνολικά 11 κράτη, ενώ φέτος συμμετείχαν 20 αντιπροσωπείες, 10 κράτη και δύο διεθνείς οργανισμοί από τον αραβικό κόσμο -ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου- και ως παρατηρητής η Ινδονησία, και 7 κράτη της Ευρώπης. Μία σημαντική πρωτοβουλία από τις τρεις που υπερβαίνουν τον χώρο της ΕΕ και των τριμερών συνεργασιών, σε σύνολο 14 διεθνών θεσμικών υποστάσεων, που έχουν συγκροτηθεί από την ελληνική διπλωματία.

Ειδικότερα για την ασφάλεια, που αποτέλεσε το κύριο θέμα της διάσκεψης, όπως αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών, εξελήφθη όχι με τη σκληρή της έννοια αλλά με τις ευρύτερες μορφές που αυτή περιλαμβάνει, όπως η ασφάλεια των θαλασσών, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, στο πλαίσιο της συγκρότησης νέων δικτύων συνεργασίας στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάμεσα στα συμμετέχοντα κράτη.

Ο επόμενος ορίζοντας για την υλοποίηση συγκεκριμένων βημάτων που αποφασίστηκαν θα είναι ο Ιούνιος 2018 για την τρίτη κατά σειρά Διάσκεψη της Ρόδου. «Κύριο θέμα της θα είναι η δημιουργία ενός πλαισίου και μιας δομής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο αντίστοιχη με την ΔΑΣΕ και τον ΟΑΣΕ που έχουμε στην Ευρώπη, ώστε να αξιοποιήσουμε τη δικιά μας αυθεντική εμπειρία και να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία», είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Σε αυτή την διάσκεψη μας ενδιέφεραν πάρα πολύ τα ζητήματα ήπιας ισχύος και ήπιας ασφαλείας, έξυπνης ασφάλειες και ισχύος, και συμπεριλάβαμε δύο στοιχεία: αφενός την προετοιμασία του ΟΑΣΕ της Ανατολικής Μεσογείου και αφετέρου συγκεκριμένες συνεργασίες», εξήγησε ο υπουργός.

Ως προς τις συγκεκριμένες συνεργασίες έχουν ληφθεί σειρά αποφάσεων, με βασική αυτή της σύστασης ομάδας από έμπειρους διπλωμάτες η οποία θα καθοδηγεί τις εργασίες μέχρι το καλοκαίρι του 2018 που θα αναλάβει μια κατευθυντήρια ομάδα από νέους διπλωμάτες η οποία θα τρέχει τα συμφωνηθέντα σχέδια προς υλοποίηση.

Μια επίσης σημαντική πρωτοβουλία που έχει συμφωνηθεί για το θέμα της μετανάστευσης είναι η διοργάνωση ενός Φόρουμ στο Λίβανο, ενώ η Κύπρος ανέλαβε να διοργανώσει δύο Συναντήσεις, η μία με θέμα την θαλάσσια οικονομία και η άλλη για την νεολαία.

Η Διάσκεψη όμως αποτέλεσε και ένα γόνιμο έδαφος για διμερείς επαφές. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είχε διμερή συνάντηση και με τη νέα υπουργό της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, με την οποία συμφώνησαν να προχωρήσουν δύο σχήματα τριμερούς συνεργασίας, αφενός με την Αρμενία και αφετέρου με τη Γεωργία. Καθώς και μία άλλη σημαντική πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η συνεργασία των τεσσάρων βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ με τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ, σε επίπεδο τακτικών επαφών και κύριο θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
 
 
 
 
  

Δειτε Επισης

Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρο-Επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Πάρο, καίει κοντά σε σπίτια-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση
«Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία Λυγγερίδη»-Στις 60 οι συλλήψεις
Στις 59 οι συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Κατηγορίες και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεύθυνος οδηγός λεωφορείου στην Ελλάδα παίζει με το κινητό την ώρα διαδρομής
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
NAVTEX Τουρκίας για νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο