Κοτζιάς: Είμαστε σε μια Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία

Με τη λακωνική δήλωση, «είμαστε σε μια Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, ευχαριστώ πολύ», απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς στην ερώτηση που του ετέθη, φτάνοντας πριν λίγο στη Ρόδο για διάσκεψη για την ασφάλεια στην περιοχή, αν κάτι είχε να πει για τα λεχθέντα του Τούρκου ομολόγου του κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο», για το Κυπριακό και ειδικώς για τη θέση του ότι λύση χωρίς την παραμονή τουρκικού στρατού και εγγυήσεις δεν γίνεται.

Η φετινή σύνοδος στην οποία συμμετέχουν Υπουργοί Εξωτερικών της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή μεγάλων εντάσεων στο Αιγαίο, με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία, αλλά και με ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις της Λευκωσίας.
Η συλλογική δράση για την οικοδόμηση μιας ασφαλούς και ευημερούσας γειτονιάς είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αναφέρει στο πρόγραμμα της Διάσκεψης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. 

Συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, δια του Υπουργού Ιωάννη Κασουλίδη.

Διευκρινίζεται από πηγή του ΚΥΠΕ, ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν προσκλήθηκε στην Διάσκεψη της Ρόδου.

Παρόλα αυτά, ο Έλληνας Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση που, ενώ πέρυσι είχαν προσέλθει 11 αντιπροσωπείες, φέτος είναι 18. «Αυξάνεστε και πληθύνεστε λοιπόν», σχολίασε, προσθέτοντας πως φέτος, στην 2η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Σταθερότητα, συμμετέχουν αντιπροσωπείες από εννέα αραβικά κράτη, συν εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, σύνολο δηλαδή δέκα. Υπάρχουν επτά συμμετοχές από ευρωπαϊκά κράτη, και μια αντιπροσωπεία σε πρεσβευτικό επίπεδο της Ινδονησίας, που της παραχωρήθηκε από την διοργανώτρια Ελλάδα το καθεστώς του παρατηρητή.

Η Διάσκεψη, που συγκαλείται για 2η χρονιά, πραγματοποιείται το διήμερο 22-23 Μαΐου, με στόχο «να φέρει κοντά χώρες μιας νευραλγικής περιοχής που χειμάζεται από διαμάχες και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Αμίλητος αποχώρησε από το δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης-«Νιώθει δικαιωμένος»
Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία