Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μαύρο κουτί για πρόσφυγες

Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε χώρο συγκέντρωσης υπερβολικού αριθμού μεταναστών και προσφύγων λόγω της τακτικής των κλειστών συνόρων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και του ελλιπούς συντονισμού των Ευρωπαίων εταίρων, απευθύνει μέσω των Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μαύρο κουτί [για πρόσφυγες] αν αυτές οι ροές δεν μειωθούν», αναφέρει ο Έλληνα Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
 
«Η Σλοβενία, η Κροατία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όλες πήραν τη απόφαση να φιλτράρουν ανθρώπους με βάση την εθνικότητά τους, για παράδειγμα μη αποδεχόμενες εκείνους από χώρες της βόρειας Αφρικής και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.
 
Αναφέρει επίσης ότι ενώ η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της, την ίδια οι εταίροι δεν λένε τι ακριβώς περιμένουν από την Αθήνα: «Εμείς έχουμε να διασώζουμε ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους. Αν θέλουν από εμάς να προχωρούμε σε επαναπροωθήσεις, πρέπει να μας το πουν».
 
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περί καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων από την ελληνική πλευρά για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι η κυβέρνησή του κάνει το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς έκπτωση στις αξίες της. «Είναι σημαντικό να μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους με ανθρωπιά».
 
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται επίσης έκθεση της ΕΕ που διανεμήθηκε στις πρωτεύουσες των χωρών-μελών την Τετάρτη, με βάση την οποία οι Βρυξέλλες δε είναι πεπεισμένες ότι η συγκριτικά μειωμένη ροή προσφύγων προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο διάστημα οφείλεται σε νέες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, τις οποίες έχει δεσμευθεί να κάνει η Άγκυρα σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή βοήθεια των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 

Δειτε Επισης

Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή