“Η Κύπρος δικαιούται απολύτως να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο”

Η Κύπρος δικαιούται απολύτως να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο στο τεμάχιο 6 και ευλόγως καταγγέλλει την προκλητική στάση της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή, όπως είπε, τις τουρκικές προκλήσεις στη Κύπρο.
 
Επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος έχει και τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ότι αυτή αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει, συμπλήρωσε: «Η Κύπρος τελεί εν δικαίω. Γιατί τα δικαιώματα των κρατών ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Δεν ορίζονται και δεν θα οριστούν ούτε από τον Ερντογάν και τις αλυτρωτικές του βλέψεις ούτε και από τις απειλές των υπουργών του που παραβιάζουν κατάφωρα με όσα ισχυρίζονται  τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».
 
Εν τω μεταξύ, την βαθιά, όπως είπε, ανησυχία της για την συμπεριφορά της Τουρκίας εντός και εκτός συνόρων της, εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη, και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η ατζέντα των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας «παίρνει φωτιά, με τον κ. Ερντογάν να μεταχειρίζεται τη χώρα μας ως τον βολικό στόχο», είπε η κα. Γεννηματά κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ίμβρος-Τένεδος» του πρώην βουλευτή Δωδεκανήσων και υπουργού Νίκου Σηφουνάκη.
 
Η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα εξελίσσεται σε  έναν πολύ κακό γείτονα για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν μαζί της, υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε βαθύτατα για τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της, πρακτικές εντελώς αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή».
 
Η Άγκυρα, είπε, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και περιφρονεί  το Διεθνές Δίκαιο. Και έφερε ως πρόσφατο παράδειγμα το Αγαθονήσι, «ένα ελληνικό νησί για το οποίο ξαφνικά η  Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις». Πρίν περίπου 10 ημέρες υπουργός της κυβέρνησης της Άγκυρας είχε δηλώσει ότι το Αγαθονήσι, το οποίο επισκέφθηκε τις ημέρες του Πάσχα ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, «είναι τουρκικό έδαφος».
 
«Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι αα σύνορά μας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε η κα. Γεννηματά, και σύστησε «ψυχραιμία, αποφασιστικότητα ομοψυχία  και εγρήγορση προκειμένου  η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής, έναντι κινδύνων και τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων».
 
Επανέλαβε τέλος, ότι το κόμμα της παραμένει σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, στη βάση όμως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει, μετά τη συμφωνία  και απόφαση της ΕΕ το 1999 στο Ελσίνκι.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Αμίλητος αποχώρησε από το δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης-«Νιώθει δικαιωμένος»
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου