Συνεδρίασε στην Αθήνα το Συμβουλιο Εξωτερικών και Άμυνας

Συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με ευρεία ατζέντα θεμάτων, όπως η αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο, θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και τα εθνικά θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας.
 
Η συνεδρίαση διήρκεσε 1 ώρα και 40 λεπτά και μετά το πέρας της δεν έγιναν δηλώσεις. Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι και η απόφαση του Εφετείου της Αθήνας να απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για να εκδοθούν οι 8 αξιωματικοί που διέφυγαν από την Τουρκία κατά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουνίου, εκτιμήθηκε πως επιβαρύνει περισσότερο το ήδη κακό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απόψε μια λιτή ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Αμέσως μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος  αναχώρησε για τη Μάλτα, όπου αύριο θα λάβει μέρος στις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στο μεταξύ, ενοχλημένο εμφανίστηκε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που αμφισβήτησε την ελληνικότητα του Αγαθονησίου και το χαρακτήρισε τουρκικό νησί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ».  
 
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.
 
Μετά την κυβέρνηση, και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η ΝΔ, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Τούρκου Υπουργού περί μη ελληνικότητας του Αγαθονησίου, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.  
 
«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των Κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και Διεθνείς Συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές», είπε ο Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις δηλώσεις στην εφημερίδα Μιλιέτ του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό έδαφος, επικρίνοντας μάλιστα την ενέργεια του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου να επισκεφθεί το νησί κατά το ορθόδοξο Πάσχα.  

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υποδύθηκαν τους αστυνομικούς και μπούκαραν σε σπίτι-Έδεσαν γυναίκα κι έφυγαν με πάνω από 100.000€
Δεν άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο η Ολυμπιακή Φλόγα αλλά ξεκίνησε το ταξίδι της
Συνελήφθη ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον αστυνομικό
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας