Ελασσόνα: Νεκροί οι 4 από τους 5 επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε από τη Λάρισα στην Κοζάνη κατέπεσε το πρωί σήμερα, Τετάρτη, σε δύσβατη περιοχή στην περιοχή του Σαρανταπόρου, ένα φυσικό πέρασμα μεταξύ Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.
 
Ποιοι ήταν οι τέσσερις Έλληνες που σκοτώθηκαν στη μοιραία πτήση στην Ελασσόνα
 
Ανακοινώθηκε επισήμως ότι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ μια γυναίκα, μηχανικός του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.  
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της. Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής:
 
"Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας. Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης. Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος. Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος." 
 
-Πατέρας του πιλότου του μοιραίου Χιούι: Το παιδί μου έφυγε για πάντα
 
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το ελικόπτερο, τύπου «Χιούι», είχε αναχωρήσει από το Στεφανοβίκειο στον Βόλο με αρχικό προορισμό τη Λάρισα. Από εκεί θα συνέχιζε προς την Κοζάνη, ωστόσο τα ίχνη του χάθηκαν από τα ραντάρ γύρω στις 07:50.
 
Ο ραδιοσταθμός Σκαϊ μετέδωσε ότι το ελικόπτερο χτύπησε σε καλώδια υπερυψηλής τάσης της ελληνικής Αρχής Ηλεκτρισμού, ΔΕΗ, ενώ πετούσε περίπου ένα χιλιόμετρο από το Σαραντάπορο. Εντοπίστηκε από τεχνικούς της ΔΕΗ ενώ προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την βλάβη που προκλήθηκε.
 
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις.
 
«Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Κώστα Δουζίνα.»
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας  και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών».
 
Συντετριμμένος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
 
Συντετριμμένος, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή από το Προεδρικό της Αθήνας, πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την είδηση για τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου. Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ενημερώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Υπουργείο Άμυνας για το τραγικό συμβάν, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση». 
 
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται πως “η σημερινή απώλεια των τεσσάρων Αξιωματικών του ελληνικού στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Στις οικογένειές τους εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Στην τραυματία Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού, εύχομαι ταχεία ανάρρωση”.  
 
Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας
 
Την βαθιά θλίψη του για την απώλεια τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Συλλυπείται τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, δηλώνει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και καταλήγει λέγοντας ότι: «Οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και υπερηφάνεια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, που επέβαιναν στο ελικόπτερο που κατέπεσε σήμερα το πρωί. «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθιά οδύνη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αξιωματικών καθώς και στην Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ για την απώλεια των στελεχών της. Τέλος, εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση στην Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα».
 
“Είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγική είδηση της απώλειας των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε, σήμερα, στην περιοχή του Σαρανταπόρου. Απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στις Ένοπλες Δυνάμεις”, ήταν η ανακοίνωσε εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. 
 
Σε συλλυπητήρια δήλωση προέβη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. «Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο δυστύχημα του Σαρανταπόρου». 
 
-  Συλλυπητήρια Προέδρου Αναστασιάδη για Έλληνες αξιωματικούς
 
 - Επικοινωνία Φωκαΐδη - Καμμένου για την τραγωδία με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή