Πρώτες αντιδράσεις στην Αθήνα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

  Οι πρώτες εκτιμήσεις του πολιτικού κόσμου και των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα για την επικράτηση του «Ναι» συγκλίνουν στο ότι το αποτέλεσμα βρίσκει «βαθιά διχασμένη» την Τουρκία, γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – χωρίς να εκτιμάται αυτή τη στιγμή ποιες και πόσες – αλλά και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η πρώτη αντίδραση από το κυβερνών κόμμα ήρθε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, o οποίος επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα αναδεικνύει μία «βαθιά διχασμένη Τουρκία» και έκανε λόγο για «οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν».
 
Με επιφυλακτικότητα αντέδρασαν στο αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος τα πολιτικά κόμματα , τα οποία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επικράτηση του «ναι», η οποία προλειαίνει το έδαφος για τη συγκέντρωση υπερξουσιών στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο τομεάρχης εξωτερικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε πως είναι αναγκαία η επίδειξη σωφροσύνης εκ μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και του τουρκικού λαού. Και τόνισε  ταυτόχρονα πως παρά τη σοβαρή συνταγματική αλλαγή της Τουρκίας, η Ελλάδα προσβλέπει σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα,
 
Ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έκανε λόγο για «καισαρικό καθεστώς» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 
Το Ποτάμι, εκφράζει την ελπίδα ο κ. Ερντογάν «να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας», και «όχι για να διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης».
 
Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνεται ως «αξιοσημείωτη παρατήρηση» ότι «άλλοτε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί στην Τουρκία που είχαν δώσει μεγάλες πλειοψηφίες στον Ερντογάν, του γύρισαν οριστικά την πλάτη».

Επίσης υπογραμμίζουν ότι το σχεδόν 80% του ΟΧΙ στην τουρκική μειονότητα στη Θράκη, όπως και παρόμοιο υψηλό ποσοστό εναντίον της πρότασης Ερντογάν στη κατεχόμενη Κύπρο, είναι στοιχεία «που αξίζει να αναλυθούν και να συνεκτιμηθούν», χωρίς να εξυπακούεται ότι είναι «παρόμοιες οι δύο περιπτώσεις».

Κατά την εκτίμηση των πιο έγκυρων ΜΜΕ στην Ελλάδα, έντυπων και ηλεκτρονικών, το χθεσινό δημοψήφισμα κάθε άλλο παρά επιλύει το πρόβλημα της Τουρκίας που εμφανίζεται πλέον περισσότερο διχασμένη από ποτέ. Γίνεται λόγος για μια Τουρκία με δύο πρόσωπα:

Από τη μία εκείνο της Ανατολικής Θράκης, των Μικρασιατικών παραλίων και των παραλίων της Μεσογείου, των μεγάλων αστικών κέντρων (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αδριανούπολη, Αττάλεια, Άδανα) και των Κούρδων της ΝΑ Τουρκίας, «που δεν ενέκριναν την πρόταση για την αλλαγή του συντάγματος της χώρας από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία με ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου».

Και από την άλλη, το πρόσωπο εκείνης της Τουρκίας που εξέφρασε τη βούλησή της να δώσει ενισχυμένες εξουσίες στον Ερντογάν, μέσω της θετικής ψήφου των κατοίκων της κεντρικής Ανατολίας, που αποτελεί το πιο συντηρητικό κομμάτι της Τουρκίας. «Από εκεί αντλεί την κύρια δύναμή του το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», επισημαίνεται σε αναλύσεις σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Την ίδια εικόνα μιας βαθιά διχασμένης κοινωνίας, έδειξε και η ψήφος των Τούρκων του εξωτερικού, όπως γράφει το protagon.gr. «Ναι» ψήφισε το 59,27% ενώ «όχι» το 40,73 %. Στη Γερμανία, «ναι» ψήφισε το 63,19% με 269.036 ψήφους, ενώ «όχι» μόλις το 36,81% με 157.467 ψήφους.

Στην Ολλανδία «ναι» ψήφισε το 69,93% ενώ το «όχι» περιορίστηκε στο 30,07% επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι υψηλοί τόνοι κατά των χωρών αυτών και της Ευρώπης γενικότερα, που υιοθέτησε ο Πρόεδρος Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, ωφέλησαν την πλευρά του «ναι».

Τέλος, ο Πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικών τουριστικών επαγγελμάτων, ξενοδόχος Ανδρέας Ανδρεάδης, με tweet του σημειώνει ότι «θετικά εκτιμούμε το οριακό αποτέλεσμα στην Τουρκία για τον τουρισμό μας, με σταδιακή αποκλιμάκωση έντασης σε Αιγαίο και προσφυγικό».

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Γερμανός δισεκατομμυριούχος που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2021 ίσως ζει κρυφά στη Μόσχα