Το Κυπριακό και το δημοψήφισμα στην Τουρκία στη συνάντηση Κοτζιά-Τζόνσον

Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση Κοτζιά-Τζόνσον το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, σε ξεχωριστές τοποθετήσεις τους προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, αναφέρθηκαν περιληπτικά στα θέματα που συζήτησαν. Λίγο αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, αλλά οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως η μεταξύ τους συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών ήταν «ενδελεχής και εμπεριστατωμένη».
 
Ένα λεπτό ζήτημα στο οποίο, κατά πληροφορίες, απασχόλησε τους δύο Υπουργούς ήταν οι πιθανές εξελίξεις στην Τουρκία μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, και πώς αυτό θα επηρεάσει την πορεία των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, τώρα μάλιστα που ορίστηκε και η ημερομηνία επανέναρξής τους, στις 11 του τρέχοντος μηνός.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε στις προς δημοσιογράφους δηλώσεις του ότι μαζί με την Βρετανία, η Ελλάδα θέλει «να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις», και υπενθύμισε ότι παραμένει σταθερή η θέση της Αθήνας ότι «είμαστε ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις δικαιώματα παρεμβάσεων, εγγυητικά δικαιώματα ή στρατό στην Κύπρο».
 
Σε δημοσιογραφική ερώτηση με ποια νομιμοποίηση η Βρετανία, που αποχωρεί τώρα από την ΕΕ, «ζητά στις διαπραγματεύσεις να προβλέπονται ίδια δικαιώματα για τους Έλληνες που είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες με τους Τούρκους πολίτες σε μιαν επανενωμένη Κύπρο», ο κ. Τζόνσον είπε πως αυτό είναι κάτι στο οποίο οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία.
 
Και ακολούθως, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επαίνεσε τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής για την επίλυση του Κυπριακού οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, «που έχουν δαπανήσει πολλή ενέργεια και έχουν επιδείξει ένα αίσθημα πολιτικής αυτοθυσίας, που είναι πολύ σπάνιο σήμερα, για να αφουγκραστεί κάθε ένας από αυτούς την κοινότητα της άλλης πλευράς».
 
Ο κ. Τζόνσον είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του «καλύψαμε πολύ έδαφος» στη μακρά συζήτησή τους, και ανέφερε ενδεικτικά ότι συζήτησαν για «τη φρίκη των γεγονότων στη Συρία, εκφράζοντας και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για το καθεστώς του Άσαντ και τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους δικούς του ανθρώπους», το Κυπριακό, την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στην Αρμενία.

Δειτε Επισης

Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ