Η Ελλάδα τίμησε τον αγώνα των ανθρώπων 'που έβαλαν πάνω από το 'εγώ', το 'εμείς''

Η ελληνική πολιτεία τίμησε σήμερα στην Αθήνα την Εθνική Επέτειο της Κύπρου για την έναρξη του Απελευθερωτικού της Αγώνα.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων παρέστησαν στην δοξολογία που τελέστηκε στις 11 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως, όπως και στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά στην Βουλή, στη Πλατεία Συντάγματος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στην Μητρόπολη ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Σούρλας, ο οποίος εκθείασε την γενναιότητα και τον ενθουσιασμό των απλών ανθρώπων της Κύπρου να αγωνιστούν για να ζήσουν ελεύθερα σε μιαν ανεξάρτητη πατρίδα. Ο αγώνας αυτός, είπε ο κ. Σιούρλας, εκτός από εθνικοαπελευθερωτικός, έγινε για τις παναθρώπινες αξίες, και επίσης ανέδειξε την ανάγκη για την ενότητα του Ελληνισμού.

«Τιμούμε ανθρώπους που έβαλαν πάνω από το ‘εγώ’ το ‘εμείς’. Ανθρώπους που απέδειξαν ότι με ενότητητα μπορεί να επιτύχει κάποιος ακόμα και πράγματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ακατόρθωτα είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατάις παρέστη η Κατερίνα Κόϊκα από το διπλωματικό γραφείο του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ εκ μέρους του Πρωθυπουργού προσήλθε ο Βαγγέλης Καλπαδάκης διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ ενώ από το Υπουργείο Εξωτερικών παρέστη επίσης ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Κυπριακού Πρέσβης κ. Παπαμελετίου.

Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρέστη ο Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «πέρα από ημέρα μνήμης, η σημερινή είναι και ημέρα διδαχής», συμπληρώνοντας ότι «οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι μόνο με θάρρος και απόφαση αυτοθυσίας επιτυγχάνονται».

Παρόντες στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αγώνα του 1955 ήσαν ο Πάνος Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Διουζίνας (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Σταύρος Τάσσος (ΚΚΕ), και άλλοι.

Η δοξολογία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και τα λοιπά Κυπριακά Σωματεία της Αθήνας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»