Η Ελλάδα στο "παιχνίδι" των υδρογονανθράκων

Έκλεισε την εβδομάδα αυτή, μετά από μεγάλη περίοδο διαβουλεύσεων, η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους αιτούντες για την παραχώρηση του γνωστού ως Οικοπέδου ΙΙ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος.
 
Η Σύμβαση Μίσθωσης, που δίδει το δικαίωμα στις εταιρείες Total,  Edison και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο σχετικό Οικόπεδο, υπεγράφη την Παρασκευή και, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο φάκελος θα προωθηθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο, και η διαδικασία θα κλείσει με την οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ των συμβαλλομένων πλευρών και με την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων.
 
Οι τρεις εταιρείες συνιστούν κοινοπραξία, με τη γαλλική εταιρεία Total να έχει το 50% του μεριδίου, ο όμιλος ELPEDISON (θυγατρική της Ελληνικά Πετρέλαια, της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Edison, της Ελλάκτωρ, και με μικρή συμμετοχή και της Χάλκωρ), και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) από μόνα τους, να κατέχουν από 25%.
 
Την ικανοποίησή του για την επιτάχυνση των διαδικασιών στο τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εξέφρασε ο Όμιλος ΕΛΠΕ, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή του να ανταποκριθεί και σε νέες προσκλήσεις ,«οι οποίες πιθανώς θα παρουσιαστούν για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε άλλες περιοχές της χώρας».  
 
Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης ανήγγειλε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛ.ΠΕ., η οποία έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρεία η Σύμβαση Μίσθωσης.
 
Μιλώντας στη Βουλή, υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχουν η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές Άρτα, Πρέβεζα, βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία, όπου ήδη έχουν οριστεί οι επιλεγέντες αιτούντες – η «Ελληνικά Πετρέλαια στις τρεις πρώτες περιοχές, και η «ENERGEAN OIL AND GAS» στην τρίτη. Τα προς υπογραφή σχέδια των συμβάσεων έχουν οριστικοποιηθεί και αποσταλεί και αυτά προς προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε ο κ. Σταθάκης.
 
Επίσης, έγινε γνωστό ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία για έρευνα και εκμετάλλευση στο Κατάκολο, Πελοπόννησο, καθώς και οι άλλες για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και αλλού, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης, το open door. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως ετοιμάζεται ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εξειδίκευση του τρόπου αξιοποίησης των κοιτασμάτων, και αυτό, τόνισε, γίνεται σε στενή συνεργασία και με την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας