Η ανάγκη απαλλαγής της Κύπρου από ξένα στρατεύματα στη συνάντηση Κοτζιά-Μακμάστερ

Την απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει, εξήγησε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, H. R. McMaster, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.
 
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε στη διήμερη παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο κ. Κοτζιάς προέβη σε δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο, με τον H. R. McMaster. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η βοηθός σύμβουλος K.T McFarland και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις, Kenneth I. Juster, ενώ παρευρέθηκε για λίγη ώρα και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους.
 
Αν και ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 40 λεπτά, η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα.   "Αυτό που νομίζω έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στην μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης", είπε ο κ. Κοτζιάς.
 
Αναφέρθηκε εκ νέου στις τριγωνικές σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με χώρες  όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη και στις τετραμερείς στα Βαλκάνια, όπως και τη διασυνοριακή και στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με Γεωργία και Αρμενία να συγκροτηθεί νέα τετραμερής.
 
Για τη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου είπε ότι συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
 
Κληθείς να σχολιάσει πως βλέπει τις προτεραιότητες της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης στην περιοχή, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως "αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, από ότι καταλαβαίνω, με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις".
 
Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι επί προεδρίας Ομπάμα η Ελλάδα είχε υποστήριξη στο θέμα της Ευρωζώνης, του χρέους και της οικονομίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα συνεχιστεί. "Έχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος νομίζω ότι θα συνεχίσει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη"".
 
Παρότι η αντιπαράθεση της Τουρκίας με ευρωπαϊκές χώρες δεν ήταν στα θέματα που συζήτησε με τους Αμερικανούς, κληθείς να σχολιάσεις τις επικρίσεις του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την ανακοίνωση της Ε.Ε. επανέλαβε ότι " η Τουρκία εξάγει την νευρικότητά της. Ισως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούν ότι μια τέτοια λεκτική σύγκρουση βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν".
 
Ερωτηθείς για τη θέση της Ελλάδος σχετικά με επισκέψεις Τούρκων πολιτικών πριν το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως "η θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες".
 
Άλλες επαφές
Την Δευτέρα και την Τρίτη ο Ελληνας Υπουργός είχε συναντήσεις με σημαντικά μέλη του Κογκρέσου και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ευχαριστίες για την υποστήριξη του σε σειρά εθνικών θεμάτων.
 
Ο Υπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το πώς η χώρα με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, συμβάλλει στη σταθερότητα όλης της περιοχής σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία. Συζητήθηκαν επίσης θέματα οικονομίας και ο ρόλος του ΔΝΤ αλλά και θέματα ενεργειακής ασφάλειας, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά αλλά και ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Στη συνάντηση με το Δημοκρατικό γερουσιαστή Κριν Ωαν Χόλεν συζητήθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ και η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το Κυπριακό αλλά και  θέματα ανατολικής Μεσογείου.    
 
Στη συνάντηση με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Ρον Τζόνσον, Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη και τη Συνεργασία για την Περιφερειακή Ασφάλεια, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, η διμερής συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αμερικής. Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Κοτζιά με εκπροσώπους ομογενειακών οργανισμών, η ίδια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι τέθηκαν τα ζητήματα της συνεργασίας και του συντονισμού για την καλύτερη προβολή των ελληνικών θέσεων αλλά και η συνεργασία με άλλα lobby.
 
Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τους ομογενείς για τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Rex Tillerson, αλλά και τις επαφές γενικότερα της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική ενώ τέλος, συμφωνήθηκαν βήματα καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ομογενειακών οργανώσεων.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας