Σημαντικές συναντήσεις Κοτζιά στην Ουάσιγκτον

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ είπε πως ο κ. Τίλερσον επαναβεβαίωσε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής διμερούς σχέσης.
 
"Οι Υπουργοί επίσης συζήτησαν τη σημασία της οικοδόμησης και διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή". Χθες βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς είχε συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
 
Η συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στρατηγό ΜακΜάστερ είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), ωστόσο λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας -εξ αιτίας της αναβλήθηκε η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ - δεν είναι βέβαιο αν υπάρχει αλλαγή στην ώρα ή και αναβολή.
 
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Κοτζιάς χθες, στη συνάντηση αυτή επρόκειτο να συζητηθεί το κυπριακό, το οποίο δεν καλύφθηκε στην συνάντησή του με τον Ρεξ Τίλερσον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε στον κ. Τίλερσον, σε χάρτη που είχε μαζί του, τη θέση της Ελλάδας εντός περιφερειακού τριγώνου αστάθειας και το ρόλο της ως πόλου σταθερότητας.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τίλερσον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ρωτώντας επιπρόσθετες πληροφορίες επί του χάρτη και έκανε ερωτήσεις για τις σχέσεις της Ελλάδας με γείτονές της.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα συνεργασιών που Ελλάδα προωθεί στην περιοχή. Ειδικότερα μίλησε για τις τετραμερείς πρωτοβουλίες με ΕΕ για α) βόρειους γείτονες Ελλάδα, πΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και β) βαλκανικά κράτη μέλη ΕΕ (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα).
 
Επίσης για τις τριμερείς πρωτοβουλίες συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου από κοινού με την Κύπρο (τριμερείς με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη).

Δειτε Επισης

Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη