Οι ελληνικές θέσεις επί των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Oι 28 και στη συνέχεια οι 27 της ΕΕ “καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ” δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Α.Τσίρπας, μετά το πέρας της 2ης ημέρας των συναντήσεων των Ευρωπαίων εταίρων, διευκρινίζοντας ότι οι ηγέτες μίλησαν για το προσφυγικό, την οικονομία, τα δυτικά Βαλκάνια, την ασφάλεια και το μέλλον της ΕΕ ενόψει της Συνόδου της Ρώμης.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε για την οικονομία πως υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή του Μ.Ντράγκι, για τις επιδόσεις της ΕΕ και των κρατών μελών και σημείωσε ότι “επιμείναμε στο σχέδιο των συμπερασμάτων και πετύχαμε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά, για τις πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας”.
 
“Μπορεί να δίνεται η αίσθηση ότι έχουμε επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, όμως αυτό δεν έχει καμία συμμετρικότητα. Αν δει κανείς τα μεγέθη στο Νότο και το Βορρά θα δει ότι η Γερμανία και η Ελλάδα είχαν ανεργία -8,5% πριν την κρίση και μετά η Γερμανία 4,5% και η Ελλάδα 27%”, ανέφερε. Πρόκειται για μια έμμεση αλλά σαφή παραδοχή “ότι η πολιτική της λιτότητας, η επιλογή των δυσβάσταχτων κοινωνικών επιπτώσεων στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστούν στις χώρες όπου έγινε ζημιά”, είπε ο Πρωθυπουργός. “Τώρα στο τέλος του προγράμματος χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και παρέπεμψε στη δημιουργία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
 
Σε σχέση με τη συζήτηση για τη μετανάστευση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ενημέρωσε ότι η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη στην κεντρική μεσόγειο και “να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε πολλούς διαφορετικούς δρόμους”. Είπε δε ότι ό κορμός του συστήματος των διακινητών είναι ενιαίος”.
 
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις μεγάλες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για τη διαχείριση της κατάστασης, μίλησε για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά, ζήτησε επιτάχυνση της παροχής βοήθειας, και επανέλαβε την ανάγκη για δίκαιη αναθεώρηση του συστήματος ασύλου.
 
Σε σχέση με τη συζήτηση για τα Δ.Βαλκάνια, αλλά και την άμυνα ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ενίσχυση ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, στα πλαίσια της αναβάθμισης του περιφερειακού ρόλου της ΕΕ. “Ενημέρωσα για κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο και εξήγησα ότι υπάρχει διαφορά ποιότητας στις προκλήσεις”.
 
Τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας, αλλά θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκίας θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
 
Τέλος σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, από την αδυναμία της να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να λύνει προβλήματα. Είπε ότι είναι σωστό να μην μιλάμε για την ανάγκη των πολλών ταχυτήτων, “δεν μπορεί να είναι όραμά μας η Ευρώπη του σκληρού πυρήνα, ούτε μπορούμε να μένουμε στάσιμοι γιατί κάποιοι επιλέγουν την αλά καρτ Ευρώπη”. Εξήγησε όμως ότι ξεκαθαρίζοντας πως δεν μιλάμε για αποκλεισμούς και διαιρέσεις ή εξαιρέσεις χωρών από τις υφιστάμενες δομές (ευρώ ή σένγκεν), θα πρέπει να αφεθούν όσοι επιθυμούν ακόμα βαθύτερη ενοποίηση να το πράξουν. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του άρθρου 20 της Συνθήκης και μόνο αν δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και εξαιρέσεις.
 

Δειτε Επισης

Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες