Ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία προβλέπει η Κομισιόν

Η ανάπτυξη συνεχίζεται, εν μέσω αβεβαιοτήτων, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν, όλα τα κράτη μέλη –ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα-θα καταγράψουν ανάπτυξη για το 2016, 2017 και 2018 (για πρώτη φορά σε μια δεκαετία) οι οικονομίες τους αποδείχθηκαν ανθεκτικότερες, όμως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από ποτέ.
 
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και το "λαμπρότερο  οικονομικό κλίμα" διαφαίνεται στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, και αντικατοπτρίζεται επίσης στις εξελίξεις της αγοράς εργασίας. Τα δημόσια οικονομικά αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο και οι συνολικές μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν θετικές, αν και υπόκεινται σε αρνητικούς κινδύνους.
 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσίασε ο Πιέρ Μοσκοβισί, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι 0,3% το 2016, 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018. Η απασχόληση αυξάνεται κατά 2,2% το 2016, 2,1% το 2017 και 2,2% το 2018 με την ανεργία να πέφτει από 23,4% στο 22% και 20,2% αντίστοιχα, ενώ οι κατά κεφαλήν αποδοχές των εργαζομένων αυξάνονται κατά 0,2% το 2016, 1% και 2% το 2017 και 2018. Ο πληθωρισμός από μηδενικός το 2016 θα είναι θετικός στο 1,3% φέτος και 1,2% το 2018.
 
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα παραμένει στο -1,1% το 2016 και 2017 ενώ  θα περάσει σε θετικό έδαφος το 2018 0,7%. Τέλος το χρέος αποκλιμακώνεται από 179,7% το 2016 σε 177,2% το 2017 και 170.9% το 2018. Σύμφωνα με την Κομισιόν η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται στη βιομηχανία, τον τομέα του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού, ενώ οι εξαγωγές έχουν ανακτήσει τη δύναμη από το σοκ το 2015.
 
Η δε ανεργία αναμένεται να μειωθεί σταθερά πάνω από τον ορίζοντα των προβλέψεων, λόγω του αντίκτυπου των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που υποστηρίζουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και καθορισμού των μισθών.
 
Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη ήταν πιθανό ακόμη αρνητική το 2016, δεδομένου ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές εν μέσω υψηλότερης εγχώριας ζήτησης.
 
Στο μέλλον οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να είναι θετικές. Κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν μαζί με την ανάκτηση της παραγωγικότητας της εργασίας.
 
Καθοδικοί κίνδυνοι αφορούν κυρίως την αβεβαιότητα όσον αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος του ESM και μια σειρά εξωτερικούς παράγοντες, όπως διεθνείς και περιφερειακές γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις, καθώς και της κρίση των προσφύγων.

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή