Τσίπρας: Δεν είναι δύσκολη η αξιολόγηση, την δυσκολεύουν ΔΝΤ και Σόϊμπλε

  «Έχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση που δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές μας», είπε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο, και κάλεσε το μεν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «να εγκαταλείψει τις παράλογες απαιτήσεις» του από την Ελλάδα,  το δε γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών «να σταματήσει την διαρκή επιθετικότητα» κατά της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,  διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά όχι πράγματα που θεωρεί ότι «είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας και από το πλαίσιο της λογικής».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι «παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ κωλυσιεργώντας», ενώ έκανε λόγο για στελέχη του που από την μεριά τους ο καθένας «παίζουν προσωπικά παιχνίδια».
 
«Το ΔΝΤ έχοντας χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την 7χρονη παραμονή του στην Ελλάδα από τις λάθος συνταγές του και τις λαθεμένες προβλέψεις βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι ενώ κατανοούν ότι η απομείωση του χρέους είναι αυτονόητη, αρνούνται να το αποφασίσουν πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, φοβούμενοι την άνοδο της ακροδεξιάς», είπε ο Πρωθυπουργός.
 
Η έκδηλη ενόχληση του κ. Τσίπρα για δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, η πιο πρόσφατη εκ των οποίων ήταν ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο εάν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, τον έκανε σήμερα να απευθυνθεί στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ  και την να κάλεσε «να αποθαρρύνει τον κ. Σόιμπλε από τη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και από τις αναφορές του τύπου οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους».

Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, το ΔΝΤ εφευρίσκει «νέες απαιτήσεις, παράλογες και εξωπραγματικές» κατά τις Ελλάδος για την κωλυσιεργία στην υλοποίηση του Προγράμματος, επειδή ακριβώς «δεν θέλει να δυσαρεστήσει ή να ρίξει το φταίξιμο στην αδιαλλαξία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών».

Στην ομιλία του σήμερα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας παρομοίωσε τον κ. Σόϊμπλε με «πυρομανή που ανάβει σπίρτα σε αποθήκη πυρομαχικών».

Κάνοντας τέλος έναν απολογισμό της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός είπε πως  παρά τις καταστροφικές προβλέψεις του ΔΝΤ η περασμένη χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Τα έσοδα, πρόσθεσε,  είχαν εκπληκτική υπεραπόδοση, και αυτό το απέδωσε μεταξύ άλλων και στο ότι, όπως είπε, «τελείωσε το μεγάλο φαγοπότι».
 
Ο Γιούνκερ για Ελλάδα
Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της από την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Η συνέντευξη αυτή θα μεταδοθεί στο σύνολό της αύριο Κυριακή. Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο Γιούνκερ είπε ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι. "Ναι, είναι σε επισφαλές έδαφος υπό την έννοια ότι δεν βλέπουμε πώς το ΔΝΤ θα μπορούσε να χειριστεί αυτό το πρόβλημα", πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας
Τραγωδία στον Πειραιά… Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου-«Έπεσε ο τοίχος και τον πλάκωσε» (pics)
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία και ξεκινά το ταξίδι της για το Παρίσι
Με Παπανώτα, Αντώναρο και Μάριο Αθανασίου η λίστα των 35 υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Έλον Μασκ: Η Ελλάδα βιώνει κατάρρευση του πληθυσμού της
Ατύχημα με ανοιχτό διώροφο τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα-Έξι τραυματίες