Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές Χίου, έκρινε το ΕΔΑΔ

Κάτι περισσότερο από 77.000 ευρώ θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο η τελευταία καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις Φυλακές Χίου.
 
Στην απόφαση της 9ης Φεβρουαρίου το Δικαστήριο στο Στρασβούργο δικαίωσε 12 Έλληνες, Τούρκους, Νιγηριανούς και Σενεγαλέζους κρατούμενους που παραπονέθηκαν για απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση στη βάση του άρθρου 3, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος για αποτελεσματική θεραπεία, σύμφωνα με το άρθρο 13 της Σύμβασης.
 
Στην ουσία, οι 12 αιτητές παραπονέθηκαν ότι επικρατούσε τέτοιος συνωστισμός στο σωφρονιστικό κατάστημα, σε σημείο που να θεωρείται συνήθης πρακτική το γεγονός ότι οι κρατούμενοι έπρεπε να κοιμηθούν στο πάτωμα του κελιού. Τα παράπονα αφορούσαν επίσης την έλλειψη υγιεινής και την ανεπαρκή ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τους 12, δεν υπήρχε κάποιο αποτελεσματικό ένδικο μέσο στο εθνικό δίκαιο για να εξεταστούν τα παράπονά τους.
 
Η ελληνική Κυβέρνηση αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς περί συνωστισμού, λέγοντας πως ο αριθμός των κρατουμένων υπερέβαινε ελαφρώς τη χωρητικότητα της φυλακής κατά το διάστημα που υποβλήθηκαν οι αιτήσεις στο ΕΔΑΔ, δεν ήταν όμως υπερπλήρης.
 
Το ποσό που καλείται να καταβάλει η ελληνική Κυβέρνηση στους 12 για ηθική βλάβη ανέρχεται συνολικά σε 77.100 ευρώ. Οι αιτήσεις άλλων δύο Ελλήνων - ενός πρώην κρατουμένου που αποφυλακίστηκε και ενός που μεταφέρθηκε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα - κρίθηκαν ως μη παραδεκτές.
 

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα