Κρίσιμη μέρα για το ελληνικό χρέος – Πιθανή συνάντηση Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ

Μία από τις πιο κρίσιμες ημέρες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ίσως αποδειχθεί η σημερινή καθώς πληροφορίες συγκλίνουν ότι ενδεχομένως εντός της ημέρας να εξελιχθούν κάποιες από τις θεσμικές πρωτοβουλίες που ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τελικώς σήμερα σύσκεψη υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να συζητηθούν διάφορες προτάσεις των θεσμών και πρωτίστως της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η κυρίαρχη-αλλά ακόμη ανεπίσημη πρόταση-είναι σε γενικές γραμμές «καλή» για την ελληνική πλευρά, ωστόσο περιλαμβάνει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Ότι ζητάει ψήφιση προληπτικών μέτρων τώρα κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει για προφανείς λόγους.

Η πρόταση αυτή που ακόμη παραμένει στα χαρτιά προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα μικρότερα του 3,5% και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα στην ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η πρώτη εκδοχή της πρότασης της Κομισιόν προέβλεπε σπάσιμο της συμφωνίας ώστε να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές γύρω από το πακέτο των μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 συμπεριλαμβανομένων και των μεσοπρόθεσμων για το χρέος. Επρόκειτο όμως για μία πρόταση η οποία δεν εξασφάλιζε την ένταξη της χώρας στο QE, κάτι το οποίο ωστόσο συνιστά κεντρικό στοιχείο για την υλοποίηση του οδικού χάρτη της κυβέρνησης.

«Εάν δεν έχουμε ποσοτική χαλάρωση θα σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας», αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εξηγώντας γιατί αποκλείστηκε το σενάριο του σπασίματος της συμφωνίας.

Σύμφωνα με όλα αυτά η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την επίτευξη συμφωνίας θα πρέπει να υποχωρήσει ψηφίζοντας τουλάχιστον ένα προληπτικό μέτρο. Πιθανότατα την μείωση του αφορολόγητου, εκτιμούν αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται περί την διαπραγμάτευση.

Όμως και πάλι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεκκλίνει από την άποψη που έχει διατυπώσει τόσο η ίδια όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανέφερε ότι προληπτική νομοθέτηση είναι αντισυνταγματική , άρα πάνω σ’ αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί μία φόρμουλα που θα υπερβαίνει το πρόβλημα. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις θα ήταν η εφαρμογή του αφορολόγητου από 1.1.18 αλλά αυτό θα παραβίαζε την συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα. Εκτός εάν το όλο πακέτο εμπεριείχε και αντισταθμιστικά μέτρα όπως για παράδειγμα μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές