Ν.Κοτζιάς: Πιθανή νέα συνάντηση εγγυητριών, ΠτΔ και εκπροσώπου των Τ/Κ τον Μάρτιο

Την πιθανότητα για συνάντηση των Υπουργών εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετέφερε μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, που σήμερα μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

"Ναι, πιθανόν να έχουμε στο δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας", απάντησε ο Ν.Κοτζιάς αναφορικά με τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Ε.Μ.Έιντε. Σημείωσε δε ότι οι επαφές του με τον κ.Έιντε "έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και διαρκούν πολλές ώρες".

Σημείωσε όμως ότι σήμερα στο Συμβούλιο δεν έγινε  συζήτηση "ούτε για Τουρκία ούτε για Αιγαίο".

"Είναι γνωστό ότι έχω χαρακτηρίσει εδώ και ενάμισι χρόνο την Τουρκία ως μια νευρική δύναμη και ανάλογα θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε", είπε ο Υπουργός. "Ούτε να παραβλέπουμε και να μην παίρνουμε μέτρα που να παρεμποδίζουν την εκδήλωση αυτής της νευρικότητας, αλλά ούτε και να υπερβάλλουμε εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές νευρικές κινήσεις της Τουρκίας έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της και την εσωτερική αντιπαράθεση", κατέληξε.

Σε σχέση με τα θέματα του Συμβουλίου ο Υπουργός τόνισε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση για πολλές περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης. Σε σχέση με την Ουκρανία είπε ότι οι Υπουργοί διαπίστωσαν την ανάγκη να υλοποιηθούν ο μεταρρυθμίσεις και η συμφωνία του Μινσκ, ενώ σε σχέση με τη Λιβύη έκανε  παρέμβαση λέγοντας ότι "πολλά θα ήταν καλύτερα αν δεν είχαν γίνει οι επεμβάσεις αποσταθεροποίησης της Λιβύης".

Η Ελλάδα υποστήριξε ότι πρέπει η ΕΕ να κάνει το παν για να συνεννοηθούν οι δυνάμεις της δυτικής Λιβύης με εκείνες της ανατολικής, δηλαδή η κυβέρνηση της Τρίπολης, "όπου θα ξανανοίξουμε τις Πρεσβείες μας", όπως είπε,  με τις δυνάμεις που εκφράζονται από τον κοσμικό στρατηγό Haftar.

Το μεσημέρι οι Υπουργοί είχαν "μια πάρα πολύ πρώτη φορά, δημιουργική συζήτηση για την Αίγυπτο" και αποφάσισαν να καλέσουν τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου στη συνάντηση που έχουν στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης να αλλάξουν την απόφαση του 2013, "η οποία ήταν εχθρική για την Αίγυπτο"  και να ανοίξουν μια διαδικασία επανασύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και στην Αίγυπτο.

"Τέλος, κουβεντιάσαμε για τη Μέση Ανατολή και για την ανάγκη σταθεροποίησης της περιοχής, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια για όλες τις πλευρές και να στηρίξουμε τη δημιουργία δύο κρατών", κατέληξε ο Ν.Κοτζιάς.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
Επτάχρονος ξυλοκόπησε άγρια οκτάχρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok-Ήθελε… views
Άγριο οικογενειακό επεισόδιο σε νεκροταφείο στην Ελλάδα-Άρπαξε μαρμάρινο σταυρό και χτύπησε τη νύφη του
Νέα καταγγελία για τα Τέμπη-«Ο σταθμάρχης ήταν μαζί με μία ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο»
Σαφάρι ελέγχων από την ΕΕ στους influencers-Στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες
Ν: Δένδιας: H Ελλάδα θα δρομολογήσει αντιαεροπορικό αντί-drone θόλο
Κλειστό το κέντρο της Αθήνας για τις απεργιακές πορείες-Σε απεργιακό κλοιό και η Θεσσαλονίκη (pics)
Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα για το Πάσχα
Εννέα συλλήψεις για την κατάρρευση κτηρίου που προκάλεσε τον θάνατο του 31χρονου στην Ελλάδα