Η Ελλάδα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση

Ξεκαθαρίζοντας ότι απαξιοί να απαντήσει στις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το πρόσωπό του, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατέστησε σαφές ότι για την Ελλάδα «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» και ότι εάν χρειαστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας "είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση".  
 
Ο κ. Καμμένος κλήθηκε από την εφημερίδα Real News να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο, με την οποία εκφράζεται η δυσαρέσκεια της Άγκυρας "για τη γλώσσα και το ύφος" του Έλληνα Υπουργού Άμυνας.  
 
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την προηγούμενη μέρα, ο κ. Καμμένος είχε κάνει λόγο για "ανατολίτικα καουμποϊλίκια" εκ μέρους της Τουρκίας, με αφορμή τις συνεχείς, όπως είπε, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου την τελευταία εβδομάδα.  
 
"Εμείς θέλουμε ειρήνη, δεν επιδιώκουμε ούτε να κάνουμε τσαμπουκά στο Αιγαίο, ούτε να κάνουμε φασαρίες", είπε. "Δεν πρόκειται όμως να υπάρξει αεροσκάφος που να μην αναχαιτίζεται".  
 
Απαντώντας σε αυτό, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τον κ. Καμμένο "απερίσκεπτο και ανελέητο άτομο, το οποίο αγνοεί τους βασικούς διεθνείς κανόνες ευγένειας». Επ´ αυτου, ο τελευταίος δήλωσε σήμερα πως απαξιοί να απαντήσει.  
 
 
 
Οι σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας, που επί χρόνια διέρχονται διάφορες φάσεις, εντάθηκαν όταν η Άγκυρα εκδήλωσε ανοικτά την απαρέσκειά της για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας να εκδώσει 8 αξιωματικούς που η Τουρκία χαρακτηρίζει προδότες θεωρώντας τους εκ των πρωτεργατών του στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Χαρακτήρισε μάλιστα  "πολιτικά υποκινούμενη" από την κυβέρνηση των Αθηνών, την απόφαση του Αρείου Πάγου.  
 
Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσον και ο Υπουργός Άμυνας, απάντησαν ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα στην Ελλάδα, και επίσης ότι η κυβέρνηση "απερίφραστα καταδικάζει την απόπειρα ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία".  
 
Παρόλα αυτά, το Αιγαίο έχει μετατραπεί τις τελευταίες δέκα μέρες σε πεδίο παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, όπως αναφερεται σε σειρά ανακοινώσεων του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Προκλητική θεώρησε η Αθήνα την επίσκεψη, εν πλω, την περαςμένη εβδομάδα του αρχηγού του τουρκικού στρατού, στο νησί Ίμια, όπου το 1996 οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος του πολέμου, λόγω κρίσης που ξέσπασε για την κυριότητα της βραχονησίδας.  
 
Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη των Τούρκων στρατιωτικών στ´ ανοικτά της νήσου, βγάζοντας μάλιστα και αυτο-φωτογραφίες, που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας πέταξε πάνω από τα Ίμια με ελικόπτερο και πέταξε στεφάνι στην μνήμη των τριών Ελλήνων στρατιωτικών που χάθηκαν εκεί, στην προ 21ετίας κρίση. Και η κίνηση αυτή του κ. Καμμένου, ενόχλησε την Άγκυρα.  
 
Η Τουρκία, λόγω της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος για τους 8 αξιωματικούς της που αυτομόλησαν μετά το πραξικόπημα, προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή θα έχει αντίκτυπο και στην προσφυγική κρίση, υπονοώντας ότι ενδέχεται να μην εφαρμόσει το μέρος της συμφωνίας που προβλέπει την επιστροφή από την Ελλάδα προσφύγων που ήρθαν από την Τουρκία και δεν πληρούν προϋποθέσεις χορηγίας ασύλου.  
 
Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενη επίπτωση της κρίσης με την Αγκυρα και στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, στην οποία εμπλέκονται η Ελλάδα και η Τουρκία ως εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Ανεβαίνει ο πυρετός στα Ίμια
 
Στο μεταξύ, Τούρκοι ψαράδες πλησίασαν σήμερα για πρώτη μέρα τα Ίμια ψαρεύοντας στην περιοχή υπό την επίβλεψη του τουρκικού λιμενικού, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για έβδομη μέρα παρά την κακοκαιρία στην περιοχή των Ιμίων οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας και της Ελλάδας συνεχίζουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την βραχονησίδα.
 
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας αναμένουν στην περιοχή με στόχο να εμποδίσουν πιθανή παραβίαση ελληνικών δυνάμεων στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
 
Ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο αναμένει στα ανοιχτά του Τουργκούτρεϊς της Αλικαρνασού ενώ σκάφη του τουρκικού λιμενικού κάνουν βρίσκονται κοντά στην περιοχή των Ιμίων και πότε πότε κάνουν περιπολίες.
 
Σύμφωνα με τον Ανατολού ενώ τις τελευταίες μέρες δεν επιτρεπόταν στους ψαράδες να ψαρεύουν στην περιοχή με στόχο να αποφευχθεί τυχόν αρνητικό επεισόδιο, σήμερα για πρώτη μέρα θεάθηκαν ψαράδες σε περιοχή κοντά στα Ίμια.
 
Όσο οι ψαράδες βρίσκονταν εκεί δύο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έκαναν περιπολίες κοντά στην περιοχή. 
 
ΚΥΠΕ  
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό
Προειδοποιεί το Ιράν-«Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη»