Βγαίνει η Ελλάδα από τη Ζώνη του Σένγκεν;

Τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ειδικά μετά τηνπροειδοποίηση ότι εάν δεν βελτιωθεί στη διαχείριση του Προσφυγικού θα εξέλθει από τη Ζώνη του Σένγκεν, υπογραμμίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος.

Με αποκλειστική του δήλωση στην Καθημερινή διευκρινίζει ότι τοχρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι σαφές, καθώς έως τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση θα πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά. 

Ο ίδιος προχώρησε -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής- σε δραματική παρέμβαση για το θέμα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, όπου το κλίμα ήταν βαρύ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και καθυστερεί στην εφαρμογή τους. 

Ερωτηθείς για το εάν όντως υπάρχει θέμα για έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, τόνισε ότι "η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές, αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις".

"Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη. Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα", πρόσθεσε.

"Η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων", συμπλήρωσε.
Τι ζητάνε από την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε σειρά θεμάτων, κυρίως αναφορικά με την καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες.

Έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στην καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί.

Η Ελλάδα οφείλει:

Να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα στη FRONTEX.

Να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.

Ταυτόχρονα έχει συζητηθεί η ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής.

Πρέπει να επιταχυνθούν:

Οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών με την κατάθεση αιτήματος ασύλου, ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Η δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.  
 
 
Πηγή: nooz.gr
 
 
 

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή