Πέμπτη 21 Ιουν, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

FT: «Δίλημμα» για την Αθήνα η έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

  09/01/2017 19:59
FT: «Δίλημμα» για την Αθήνα η έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

FT: «Δίλημμα» για την Αθήνα η έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

  09/01/2017 19:59

Ως «δίλημμα» για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιγράφει ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ερντογάν.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας έχει πει πως «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει σκληρή κριτική στο εσωτερικό και από την Ευρώπη αν η έκδοση των οκτώ προχωρήσει, μία έκδοση την οποία μπορεί να διατάξει η κυβέρνηση ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης της δικαιοσύνης. Η υπόθεση θα εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο αυτή την εβδομάδα.
 
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύουν την έκδοση κατηγορουμένων σε χώρα όπου διατρέχουν τον κίνδυνο βασανιστηρίων. Στην περίπτωση της Τουρκίας, γράφουν οι Financial Times, καταγγελίες για ανοχή βασανισμών, ξυλοδαρμών και παρεμπόδισης πρόσβασης σε δικηγόρους έχουν κάνει διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία. Οι τουρκικές Αρχές απορρίπτουν τις καταγγελίες αυτές.
 
Κατά την εφημερίδα, η υπόθεση των οκτώ αξιωματικών υπεισέρχεται στον πυρήνα των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων, που έχουν δοκιμαστεί από το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα στο Αιγαίο.
 
«Ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι εάν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την ΕΕ για περιορισμό της ροής προσφύγων και θα επιτρέψει ένα νέο κύμα αναζητούντων άσυλο να κατευθυνθεί στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Συμπληρώνει ότι παρά το γεγονός πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαμήνυσε πως θα γίνει σεβαστή η απόφαση της δικαιοσύνης, ορισμένοι φοβούνται ότι η πολιτική θα παίξει το ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν από την Αθήνα.
 
Ο συνήγορος τω οκτώ Τούρκων Χρήστος Μυλωνόπουλος δηλώνει στην εφημερίδα ότι το αίτημα έκδοσης στερείται αποδεικτικών στοιχείων συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι οι πελάτες του δεν θα τύχουν αμερόληπτης δίκης στην Τουρκία. Ένας εκ των κατηγορουμένων αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα, μιλώντας στους FT.


ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

 
Πίσω στην αρχή της σελίδας