Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αλόννησος, Σκόπελος και Κύμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τα νησιά Αλόννησος και Σκόπελος, αλλά και ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Η Σκόπελος έχει γίνει "άσπρη" από το χιόνι το οποίο στη Χώρα φτάνει το ένα μέτρο, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Αλόννησο όπου με δυσκολία γίνονται και εκεί οι μετακινήσεις καθώς το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα.

Τεράστια είναι τα προβλήματα και στη Κύμη Ευβοίας όπου το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ενεργοποίησε τη συνεργασία με τον στρατό που διαθέτει μηχανήματα έτσι ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αλωνάρη- Οκτανιά.

Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, στη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, και τη Φωκίδα δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα και όλοι οδικοί άξονες της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτοί με εξαίρεση μικρούς επαρχιακούς δρόμους.

Ωστόσο, σε ολόκληρη την Περιφέρεια οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να είναι εφοδιασμένοι πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα αν πρόκειται να κινηθούν σε περιοχές όπου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Επιμένει η "Αριάδνη" στη Βόρεια Ελλάδα

Στην «κατάψυξη» παραμένει η Βόρεια Ελλάδα, όπου για ένα ακόμη 24ωρο επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού, με τον υδράργυρο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται υπό το μηδέν.

Εξαιτίας του παγετού θα μείνουν κλειστά σχολεία, ενώ πολλά νοικοκυριά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παραμένουν χωρίς νερό εξαιτίας παγωμένων σωληνώσεων ύδρευσης ή σπασμένων υδρόμετρων. Εξάλλου, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν σωληνώσεις φυσικού αερίου κι αρκετά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση ή ζεστό νερό.

Το χαμηλό βαρομετρικό, με το όνομα «Αριάδνη», που πλήττει την Ελλάδα διατηρεί σε αρνητικές τιμές τη θερμοκρασία σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από νωρίς το πρωί στη Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος «έδειξε» -18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Γρεβενά -13 και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής -12 βαθμούς Κελσίου. Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -5 βαθμούς Κελσίου, το Νευροκόπι με -11, η Βέροια με -7, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις καταγράφηκαν νωρίτερα σε Καβάλα και Ξάνθη, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστά θα μείνουν στη συντριπτική τους πλειονότητά τα σχολεία του νομού, πλην κάποιων σχολικών μονάδων στον δήμο Θέρμης. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σχολεία στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Την ίδια ώρα, σε παγοδρόμια έχουν μετατραπεί αρκετοί δρόμοι και πεζοδρόμια στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ή αλυσίδες και οι πεζοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα κινούνται τα οχήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Αλυσίδες χρειάζονται -εξάλλου- οι οδηγοί που κινούνται σημεία του ορεινού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και των Σερρών. Κανονικά διεξάγεται, τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό.
 
Μυτιλήνη: Νέες χιονοπτώσεις σε Λέσβο και Χίο

Ισχυρή νέα χιονόπτωση σημειώνεται σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ιδιαίτερα έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική Λέσβο όπου έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου, ενώ στις περιοχές Φίλιας και Σκαλοχωρίου φτάνει ήδη το μισό μέτρο!

Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα συνεργεία με μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν ξανά από τα χαράματα παρά την καταπόνηση των περασμένων ημερών, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους. Που όμως αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω του παγετού που έχει προηγηθεί.

Ισχυρή χιονόπτωση από τα ξημερώματα πλήττει και τον Άη Στράτη όπου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις ακόμα και μέσα στον οικισμό του νησιού.

Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο.

Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς:
- Χίου - Καρδαμύλων, από το ύψος του Θόλους και βορειότερα.
 - Χίου - Βολισσού, μετά από το από το Αίπος.
 - Χίου - Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

Ήδη συνεργεία του δήμου Χίου και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου προσπαθούν προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Χανιά: Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πρωινές πτήσεις

Δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» προς την Αθήνα. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πτήσεις.

Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το αεροδρόμιο Χανίων (2821083800) ώστε να ενημερωθούν για τις ώρες των πτήσεων και τυχόν αλλαγές, που πιθανόν θα υπάρξουν.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Επί ποδός βρίσκεται από νωρίς το πρωί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στην περιοχή.

Μηχανήματα της αντιπεριφέρειας και των δήμων προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που έκλεισαν λόγω της έντονης χιονόπτωσης καθώς και σε σημεία που οδηγούν σε οικισμούς ορεινών αλλά και ημιορεινών περιοχών.

Από την αντιπεριφέρεια Χανίων συνιστάται στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών επικρατεί σε πολλά σημεία παγετός.

Από το πρωί, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες που αναφέρθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Πηγή: news247
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  
 

Δειτε Επισης

Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»