Για “εθνική γραμμή” στο Κυπριακό μίλησαν Τσίπρας - Μητσοτάκης

«Νομίζω πως μπορούμε να βρούμε μια κοινή εθνική γραμμή για το Κυπριακό» είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την σύνοδο της Γενεύης.
 
«Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση.  Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο, λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής  χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.
 
Ο Α. Τσίπρας έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
 
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι  απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου σημειώνοντας ότι στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος, όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις.  
 
Σε αυτήν την δύσβατη πορεία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης,  ο Ν. Αναστασιάδης «έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά και εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια».  
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας σημείωσε ότι οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. «43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον»  κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η ενημέρωση που γίνεται από τον Πρωθυπουργό είναι  χρήσιμη, έστω και αν γίνεται την ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων στη Γενεύη, και ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στην Ελλάδα «σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό όσον αφορά στην εθνική στρατηγική της χώρας».
 
Τον Πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη συζήτηση που ήταν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα - Μητσοτάκη.
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι