Το 2016 η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

«Αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην ευρωζώνη, το έτος του τέλους του «Grexit», το 2016, θα είναι η χρονιά αφετηρίας για την έξοδο από την κρίση. Θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του 26ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου «Investment & Growth: Building a National Plan», στην Αθήνα.
 
Ο Πρωθυπουργός έκανε μια αναδρομή στη φετινή χρονιά, την «αρκούντως επεισοδιακή», όπως την χαρακτήρισε, η οποία όμως θεωρεί ότι ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία. «Παρά τις μεγάλες δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης πετύχαμε στην οικονομία επιδόσεις που όσους προέτρεξαν να μιλήσουν καταστροφή τους διαψεύδουν». Και για να στηρίξει την άποψή του ανέφερε τη μηδενική ύφεση το 2015, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις  που έκαναν λόγο για διψήφιο ποσοστό ύφεσης, την αποφυγή του κουρέματος των καταθέσεων και την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Με αυτά τα δεδομένα, «το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε  ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει, για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 εκατομμύρια ευρώ, όπως και αναδιανομή πόρων για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και των κοινωνικών πολιτικών, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία και την αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομεία κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.
 
Προέβλεψε ότι στο δεύτερο μισό του 2016 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν θα έχει τεθεί σε εφαρμογή «το σχέδιό μας για την αντιστάθμιση των αρνητικών κοινωνικών συνεπειών της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Την αναχαίτιση της ανεργίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας».
 
Όπως είπε, το βάθος και η βιωσιμότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονται από τρεις στρατηγικές επιλογές: την αναδιάρθρωση του χρέους, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αντιμετώπιση διαφθοράς και διαπλοκής, επιτάχυνση ελέγχου  στις λίστες με μεγαλοκαταθέτες, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, πάταξη του πελατειακού κράτους, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, βιωσιμότητα ασφαλιστικού, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος) και επενδύσεις, «χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη».
 
«Με την αύξηση των επενδύσεων, δημόσιων και κυρίως ιδιωτικών θα αντιμετωπίσουμε το δραματικό έλλειμμα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα παίξει και το λεγόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ» με την ένταξη  μεγάλων έργων υποδομής, που θα προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
 
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σ’ έναν από τους ιδρυτικούς πατέρες της αμερικάνικης δημοκρατίας, τον Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος «πέτυχε να εισάγει στη σύνταξη του κειμένου για τη διακήρυξη της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας το 1776, το άρθρο που αναφέρει ως βασικό δικαίωμα του Αμερικανού πολίτη, την επιδίωξη της ευτυχίας. Είναι λιγότερο γνωστό ότι ήταν επηρεασμένος από τον Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο που αφιέρωσε όλο το έργο του στην επίτευξη του ευ ζην».
 
«Δεν ξέρω αν η κατάκτηση της ευτυχίας είναι εφικτή αλλά προσπαθούμε και θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε την αισιοδοξία, το χαμόγελο, και την ελπίδα στους Έλληνες πολίτες», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
 

Δειτε Επισης

Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή
Το συγκλονιστικό γράμμα της 12χρονης στον Κολωνό-«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου»
Ένοικος πολυκατοικίας σταμάτησε την παροχή ρεύματος και εγκλώβισε τους διαρρήκτες μέσα στο ασανσέρ
Στον εισαγγελέα ο 19χρονος που τραυμάτισε μαθητή και διευθυντή σε σχολείο στην Ελλάδα