Έτοιμη για την έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP η Ελλάδα

Διευθετήθηκαν οι εκκρεμότητες ώστε να αρχίσει πλέον η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, δηλώνει η Αθήνα. Το έργο θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ, και υπολογίζεται να ανοίξουν πέραν των 8.000 νέων θέσεων εργασίας.
 
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και προς τον Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες συνομιλίες ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την εταιρεία του αγωγού TAP AG.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες της παρούσας φάσης εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, και υπολογίζει ότι το ενεργειακό αυτό σχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει ως «οικονομικός πολλαπλασιαστής», επιτυγχάνοντας να αυξήσει την άμεση και έμμεση απασχόληση κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει και να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία μέσω της ανάθεσης έργων σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Η δαπάνη για το ελληνικό τμήμα του εκτιμάται κοντά στα 2 δισ. ευρώ και η άμεση απασχόληση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας, αναφέρει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι στο έργο θα χρησιμοποιηθούν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά είναι δεδομένο ότι θα ενισχυθεί και η έμμεση απασχόληση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους ανέργους της.

Ήδη ανακοινώθηκε η σύναψη σύμβασης με ελληνική εταιρεία για την προμήθεια σωληναγωγών μήκους περίπου 495 χλμ. για τα χερσαία τμήματα του αγωγού στην Ελλάδα. Το συμβόλαιο αφορά συνολικά σε περίπου 270.000 τόνους σωληναγωγών.

“Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας σε ενεργειακό «σταυροδρόμι» της προσδίδει χαρακτηριστικά σταθεροποιητικού παράγοντα για την ευρωπαϊκή οικονομία, με αντίστοιχες θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος από τις υφεσιακές πολιτικές και τη λιτότητα”, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή