Γερμανός ΥΠΕΞ: Μία λύση στο Κυπριακό θα αποτελέσει μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε πως μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε, η ΕΕ το χρειάζεται επιτακτικά. «Είναι κάτι περισσότερο από το Κυπριακό. Είναι το αν είμαστε σε θέση μια αντιπαράθεση, η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, να φτάσει πλέον σε μια επίλυση με τον τρόπο αυτό», υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
 
Οι δηλώσεις Στάινμαγερ έγιναν στην Αθήνα ύστερα από συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε πως η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να στηρίζεται  στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος που θα ήθελε, κράτος μέλος της ΕΕ να υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού», παρατήρησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
 
Το Κυπριακό, η στάση της τουρκικής ηγεσίας, η εσωτερική κατάσταση στην ΕΕ και η περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας σε μια σειρά από τομείς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα οι δύο Υπουργοί, κατά την οποία υπέγραψαν  Κοινό Σχέδιο Δράσης, το οποίο ενισχύει τη διμερή συνεργασία τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός Υπουργός είπε πως γνωρίζει πόσο οδυνηρές είναι τέτοιες διαπραγματεύσεις όπου οι πλευρές καλούνται να αποχαιρετίσουν μακρά εδραιωμένες θέσεις του παρελθόντος, καθώς και ότι «αυτή τη στιγμή ο βορράς και ο νότος της Νήσου έχει κάνει μεγάλα βήματα».
 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γερμανός ομόλογός του είναι αισιόδοξοι ως προς τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για το μέλλον η λύση  του Κυπριακού, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ, μια λύση ενός προβλήματος που φτάνει τα 42 χρόνια. Μια λύση, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, "που πρέπει να βασίζεται στη θέληση των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και των τριών μειονοτήτων στο νησί. Μια λύση", τόνισε, "που πρέπει να αποτελέσει αισιόδοξο μήνυμα, αλλά να στηρίζεται, κατά τη γνώμη της Ελλάδας, στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος που θα ήθελε, κράτος μέλος της ΕΕ να υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε αναφορά του για την Τουρκία, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει χώρα που να θέλει τον παραπέρα εκδημοκρατισμό της και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περισσότερο από την Ελλάδα. Για να υπάρξει αυτός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, τόνισε, χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα, και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο. Κάτι που σημαίνει και να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάννης, γιατί ακόμη και σήμερα οι προβλέψεις αυτής της Συνθήκης, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται. 
 
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την τουρκική επιθετική ρητορική, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας σε μια περιοχή αυξανόμενης αστάθειας. Αρχή της εξωτερικής της πολιτικής είναι να υπάρχει νηφαλιότητα, να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα με ηρεμία, να μην μεγεθύνονται τα προβλήματα, αλλά και να μην παρακάμπτονται. Η Τουρκία είναι γείτονας με τον οποίο η Ελλάδα θέλει να συμβιώσει και έχει εξαιρετικά καλές οικονομικές σχέσεις, ανέφερε, συμπληρώνοντας όμως ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας, ένα μεγάλο κομμάτι των τουρκικών ελίτ, δείχνει μια μεγάλη νευρικότητα. Φροντίδα της Ελλάδας είναι να περιοριστεί αυτή η νευρικότητα και να μην εκδηλωθεί προς τα έξω.
  
Σε παρέμβασή του ο κ. Στάινμαγερ σημείωσε πως κανένας δεν θα αμφισβητήσει το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας είναι τεταμένη και θύμισε ότι και η Γερμανία προχώρησε σε σειρά δηλώσεων που καταδίκαζαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Όπως είπε, επιδείχθηκε σεβασμός προς εκείνους που τάχθηκαν υπέρ της Δημοκρατίας στην Τουρκία, αλλά ο ίδιος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούμε να στρέφουμε αλλού το βλέμμα όταν έχουμε μαζικές συλλήψεις. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Συνθήκη της Λωζάννης,  ο Γερμανός Υπουργός τόνισε: «Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική», και συμπλήρωσε ότι ο καθένας καταλαβαίνει τι θα σήμαινε στην ΕΕ να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τα σύνορα. Θα ήταν κάτι που σίγουρα δεν θα συνεισέφερε στη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες. 
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα