Τηλεοπτικές άδειες: Αποχώρηση Γ. Καλογρίτσα και επάνοδος Ι. Σαββίδη

Αποχώρησε από τη διαδικασία οριστικοποίησης της απόκτησης τηλεοπτικής άδειας στην Ελλάδα ο Γιάννης Καλογρίτσας και η εταιρεία του, μετά την απόρριψη του αιτήματός του να του δοθεί 48ωρη παράταση για την κατάθεση της πρώτης δόσης του τιμήματος για την άδεια από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η «εταιρεία `ΤΠΚ μ.α.ε. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ` έστειλε το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αίτημα με το οποίο ζητεί να χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης επειδή, λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές της επιλογές, εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτή εντός της σήμερον».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι η απάντηση που δόθηκε στο αίτημα είναι ότι «σύμφωνα με τον όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί`. Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.»

Η απόρριψη είχε, ως ένα βαθμό, προαναγγελθεί από το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο ο οποίος,  μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στην ΕΡΤ είχε τονίσει ότι η προθεσμία λήγει σήμερα και ότι όποιος υπερθεματιστής δεν καταβάλει εντός της προθεσμίας την α’ δόση, θα χάσει και τα 3 εκατομμύρια της εγγύησης που έχει ήδη δώσει, εκτός από την άδεια.

Σημειώνεται ότι νωρίς τη Δευτέρα το πρωί, στην καταβολή της α’ δόσης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας ύψους 25,3 εκατομμύρια ευρώ είχε προχωρήσει και ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1. Την περασμένη Παρασκευή είχαν καταβάλει την πρώτη δόση και ο τηλεοπτικός σταθμό ΣΚΑΪ αλλά και η εταιρεία Alter Ego του Β. Μαρινάκη.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόρριψης του αιτήματός του και την απόφασή του να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της τηλεοπτικής άδειας, ο Γιάννης Καλογρίτσας εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, παρά το ότι χάνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής.

«Επί ένα περίπου μήνα, καννιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κένεντυ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση ο κ. Καλογρίτσας.

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ’ ομολογία τους) 'αέρα και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα - έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια - όλα τα κακά. Προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη», σημειώνει.

Προσθέτει ότι από όλα τα εγκλήματα που του αποδόθηκαν, το μοναδικό ήταν ότι αποφάσισε ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια, «να μπει σφήνα, μέσα σε έναν κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα». Και καταλήγει ότι «η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την ελληνική δικαιοσύνη».

Μετά την αποχώρηση του Γ. Καλογρίτσα, ανοίγει ο δρόμος για απόκτηση άδειας από τους δύο επιλαχόντες διεκδικητές, καταρχήν το επιχειρηματικό σχήμα Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη και στη συνέχεια τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά.

Στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ο Ιβάν Σαββίδης είχε καταθέσει ποσό 61,5 εκατ. ευρώ και το σχήμα του Alpha ποσό 61 εκατ. ευρώ. Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο κ. Σαββίδης δήλωσε έτοιμος να καταβάλει την πρώτη δόση εντός δύο - τριών ημερών. Επαναδιατύπωσε, δε, την πρόθεσή του για απόκτηση ήδη υπαρχόντων καναλιών που δεν πήραν άδεια προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Σε περίπτωση άρνησής τους, σημείωσε ότι τα εν λόγω κανάλια θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού και «εμείς να προχωρήσουμε μόνοι μας». Εκτίμησε ότι εντός του περιθωρίου των 90 ημερών που θέτει το κράτος θα λυθεί το ζήτημα πιθανών συνεργασιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα, το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου «πόθεν έσχες» για τους υπερθεματιστές καθώς και η εξέταση των προδικαστικών προσφυγών υποψηφίων και των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται και η σύγκληση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που καλείται να αποφανθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, θα εκδοθούν οι τέσσερις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα επισημοποιούνται και τυπικώς οι ισάριθμες άδειες εθνικής εμβέλειας.

Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων θα σημάνει την έναρξη για τη χρονική περίοδο των 90 ημερών μέσα στην οποία οι αδειούχοι καναλάρχες πρέπει να λειτουργήσουν τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις τους, να μεταδίδουν πρόγραμμα και βεβαίως να συνάψουν σύμβαση με τον ψηφιακό πάροχο δικτύου, την Digea δηλαδή, η οποία θα αναλάβει τη μετάδοση των ψηφιακών παρόχων περιεχομένου που λειτουργούν νομίμως.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Η δολοφονία δυο πανεπιστημιακών στην Κρήτη που είχε παγώσει την Ελλάδα
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς