Η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

Η Τουρκία υποστηρίζει «τις προσπάθειες που γίνονται στις συνομιλίες που συνεχίζουν στην Κύπρο για την εξεύρεση λύσης. Ελπίζω αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την  ευκαιρία που έχουν και εμείς και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε».
 
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά την άτυπη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην Κρήτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι εξέφρασε προς τον Τούρκο ομόλογό του την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό «που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που έγινε  προσπάθεια να επιβληθεί στην Τουρκία».  Σημείωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία και πάλι να συζητήσουν για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην περιοχή, να βρουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στην λύση τους.
 
 «Μιλήσαμε για τη συνεργασία μας, που έχει μπει σε γρήγορα κανάλια, ιδιαίτερα μετά από τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Σμύρνη έτος – και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τα κανάλια συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασία που έχουμε σε τομείς όπως η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στις μεταφορές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο πολιτικός διάλογος» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
 
Και πρόσθεσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχίζει με ένταση το έργο της, «αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και σε όλη την Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και ιδιαίτερα συμφέροντα. Γι’ αυτό η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες αλλά, νομίζω, και για την περιοχή ευρύτερα».
 
Παίρνοντας τον λόγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον κ. Κοτζιά αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη «που προσέφεραν σε μας, στην κυβέρνησή μας, στη δημοκρατία μας και στον τουρκικό λαό τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος. Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι στην Ευρώπη, τον κίνδυνο που γνώρισε η Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει καλύτερα από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».
 
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται στοχεύει στο να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα και έκανε αναφορά στο θεσμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στον πολιτικό διάλογο και στις διερευνητικές συνομιλίες.
 
Όπως είπε μετά από πρόταση του Ν. Κοτζιά ξεκίνησαν σε άτυπη βάση συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψή του στην Κρήτη. Και επανέλαβε, με τη σειρά του, ότι συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» την συζήτηση που έγινε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες