Η πρόταση της ε/κ πλευράς για το εδαφικό δεν είναι σοβαρή

Η τουρκική πλευρά δεν θέλει να κρατήσουν για μήνες οι τεχνικές εργασίες για τα θέματα των εγγυήσεων και τις ασφάλειας που θα ξεκινήσουν στην Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι πρέπει να αποφασίσουν εάν αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε μια βδομάδα ή δύο βδομάδες το πολύ.
 
Πάντως ο Τούρκος Υπουργός αναφερόμενος στους χάρτες που υποβλήθηκαν είπε πως "ούτε η Τουρκία αποδέχεται τον χάρτη της Ε/κ πλευράς και πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Καρπασίας ή κάποιων άλλων μερών" τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στις 12 Ιανουαρίου, αλλά επειδή υπήρξε επιφύλαξη ιδιαίτερα από πλευράς Ελλάδας για συμμετοχή σε επίπεδο Πρωθυπουργού, τότε και ο Γιλντιρίμ δεν θεώρησε κατάλληλο να συμμετάσχει. Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από το συνέδριο των Τούρκων Πρέσβεων στην Αγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντοτε γνωρίζει τι λέει και τί θέλει και είναι εποικοδομητική.
 
Ανέφερε πως ακόμη και αν υπάρχουν προσεγγίσεις σε κάποια θέματα των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν και διαφορές απόψεων σε κάποια θέματα οι οποίες συνεχίζονται. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τρόπο που ήταν σίγουρη για τον εαυτό της, προσθέτοντας ότι οι απόψεις της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ συνάδουν πλήρως. Όπως είπε, η αντιπροσωπεία της ‘ΤΔΒΚ’ έδειξε σε όλους πόσο ώριμο και με όραμα ‘κράτος’ είναι σε αυτή τη διαδικασία.
 
"Ήταν αποφασισμένοι για λύση, αλλά έδειξαν σε όλους ότι δεν λένε `ας είναι ό,τι λύση και να είναι`”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι γενικά οι διαπραγματεύσεις έγιναν μέσα σε ένα `ήσυχο` κλίμα, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των ΗΕ επέδειξαν μια αντικειμενική στάση αλλά είδαν ότι σε αυτή τη διαδικασία υπήρξαν σοβαρές διαφορές μεταξύ των απόψεων των πλευρών. Ανέφερε ότι για την συνέχιση των τεχνικών εργασιών ήταν ομόφωνοι και όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα.
 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν, στη συνέχεια θα συνέλθουν οι ΥΠΕΞ και στην περίπτωση που βγει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, θα προσκληθούν οι Πρωθυπουργοί. Για την υποβολή των χαρτών, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η μία πλευρά έδειξε τον χάρτη στην άλλη για σύντομο χρονικό διάστημα και δεν έγινε συζήτηση μεταξύ τους επί του χάρτη.
 
Ωστόσο, ανέφερε, ότι και οι δύο πλευρές παρέδωσαν επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν αποδέχονται τον χάρτη της άλλης πλευράς. “Άλλωστε και ο κ. Ακιντζί είπε ότι η πρόταση της Ε/κ πλευράς δεν είναι σοβαρή και τόνισε με ισχυρό τρόπο ότι κανένας Τ/Κ δεν αποδέχεται αυτό τον χάρτη. Το ίδιο ισχύει και για μας. Ούτε η Καρπασία, ούτε και άλλα μέρη, γι αυτά άλλωστε δεν τίθεται θέμα αλλά επειδή δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο του χάρτη δεν έχει νόημα να εισέρχεται κανείς στις λεπτομέρειες αυτές. Αλλά όλοι να είναι ήσυχοι. Οι ευαισθησίες των Τ/Κ και των πολιτών της Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του εδαφικού και των άλλων θεμάτων είναι και δικές μας ευαισθησίες. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε αυτό το θέμα. Να μην ανησυχεί κανείς γι αυτό", ανέφερε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία