Άντρος Κυπριανού: Έγινε κατορθωτό να προχωρήσει η διαδικασία (video)

Με τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη έγινε κατορθωτό να προχωρήσει βήματα μπροστά η διαδικασία, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως η κατάθεση χαρτών ανοίγει την προοπτική, με σκληρή διαπραγμάτευση, να επιτευχθούν οι στόχοι της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ εξέφρασε παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη στο θέμα της ασφάλειας.

Σε διάσκεψη Τύπου το Σάββατο, ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη «δύσκολες, σκληρές και επίπονες», προσθέτοντας πως ρόλος του ΑΚΕΛ ήταν με τη διατύπωση σκέψεων και προτάσεων να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διαμόρφωση των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Το πράξαμε επιμένοντας σε θέσεις αρχών. Σε θέσεις που μπορούσαν να συμβάλουν στο ξεπέρασμα προβλημάτων, τόσο στην ουσία όσο και στη διαδικασία. Ταυτόχρονα επιχειρήσαμε, με επαφές με τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, να συμβάλουμε έτσι ώστε να υπάρξει κατανόηση των θέσεων μας από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας» είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού διατύπωσε τη θέση πως «πάρα τις δυσκολίες, με τη διαπραγμάτευση έγινε κατορθωτό να προχωρήσει βήματα μπροστά η διαδικασία».
 
Ειδικότερα, για το εδαφικό είπε ότι «η αρχική πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητική, παρόλο που προνοεί την επιστροφή μεγάλου ποσοστού εδαφών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «με την κατάθεση χαρτών ανοίγει η προοπτική, με σκληρή διαπραγμάτευση, να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίσαμε».
 
Στη συνέχεια είπε πως αρχίζει ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα της Ασφάλειας που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις και την αποστρατιωτικοποίηση. «Είναι πολύ καλά γνωστό ότι σε αυτό το θέμα οι αρχικές θέσεις των πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Το γεγονός ότι η Τουρκία δέχεται να συζητήσει το θέμα και με εκπεφρασμένη τη θέση πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό, προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε στήριξης που παρέχεται προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως η απόφαση για τη συνέχιση του διαλόγου για τα θέματα της Ασφάλειας, στη βάση συγκεκριμένης διαδικασίας, συνιστά θετική εξέλιξη, που επιβάλλει καλή προετοιμασία από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αρμονική συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση και συνέχιση της ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για το περιεχόμενο της πρότασης μας.
 
Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας ο διάλογος, είναι απαραίτητο οι σημαντικοί «παίχτες» σε αυτή την προσπάθεια να αποφεύγουν εμπρηστικές δηλώσεις, είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα πως «πρόοδος επιτεύχθηκε και στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, έστω και αν αυτό αφορά θέματα δευτερεύουσας σημασίας».
 
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «δεν μας ικανοποιούν οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, αλλά πρέπει να πω ότι σε σύγκριση με άλλες δηλώσεις του είναι πολύ πιο προχωρημένες, με την έννοια ότι για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων, κάτι που θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό».
 
Πρόσθεσε ότι τα άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ερντογάν, κυρίως το θέμα της διακυβέρνησης, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Ερωτηθείς αν με βάση τα όσα έγιναν στη Γενεύη θεωρεί ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδεχόμενο να πετύχει η διαδικασία, είπε πως «αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδεχόμενο να πετύχει η διαδικασία δεν θα μπαίναμε σε αυτήν» και πρόσθεσε ότι «όσο μικρά και να είναι τα περιθώρια πρέπει να τα εξαντλήσουμε».
 
Διαψεύσθηκαν οι προβλέψεις που σκορπούσαν ανησυχία
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε στις δηλώσεις του ως σημαντικό το γεγονός ότι «οι διάφορες προβλέψεις που σκορπούσαν ανησυχία στο λαό διαψεύσθηκαν».
 
«Η ρητορική ότι η διαδικασία της Γενεύης θα οδηγήσει σε αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος», είπε, παραπέμποντας στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος «αναφέρθηκε επανειλημμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις δύο κοινότητες. Όσο και να επαναλαμβάνεται αυτή η κινδυνολογία μελλοντικά, ολοένα και από λιγότερους θα γίνεται πιστευτή», είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως επιβάλλεται να λειτουργήσουμε με εμμονή στις αρχές λύσης, ευελιξία αναφορικά με τη διαδικασία, συλλογικότητα, υπευθυνότητα και ενότητα στο εσωτερικό.
 
Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα εργαστεί με πατριωτισμό και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και εμπάθειες, συμβάλλοντας στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και κάλεσε τον κυπριακό λαό να στηρίξει την προσπάθεια επίτευξης λύσης, απορρίπτοντας δημαγωγικές, ανεδαφικές και ζημιογόνες ρητορικές.
 
«Να κατανοήσει ότι η μη λύση δεν σημαίνει διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως η διαιώνιση της μη επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, θα λειτουργήσει ως κινούμενη άμμος εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για την προοπτική και το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού λαού», σημείωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα