Στον απόηχο της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη

Όσες προσδοκίες δημιουργήθηκαν εξανεμίσθηκαν με τις δηλώσεις Ερντογάν και Ακιντζί που ακολούθησαν
 
Η χθεσινή μέρα όπως αναμενόταν μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη έδωσε το στίγμα των προθέσεων των εμπλεκόμενων μερών αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους με δηλώσεις.

Μπορεί η διαπραγματευτική διαδικασία να μην απέδωσε χειροπιαστά αποτελέσματα που αναμένονταν όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπήρξαν αρκετά θετικά στοιχεία που δημιουργούν προσδοκίες.  

Διαβάστε εδώ τη συνολική αποτίμηση από τις τέσσερις μέρες στη Γενεύη

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ήταν προσεχτικός και απέφυγε, όπως συνηθίζει άλλωστε, να κρατά χαμηλούς τόνους, Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί έριξαν λάδι στη φωτιά με δηλώσεις έξω από τα πλαίσια των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν με το πέρας της Διάσκεψης.
 

Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως για πρώτη φορά από το 1974 η τ/κ πλευρά κατέθεσε χάρτη μέσα από τον οποίο καταγράφεται η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση σημαντικού ποσοστού των κατεχομένων εδαφών.

Επεσήμανε ακόμη ότι για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο στην παρουσία της ΕΕ, στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία ενεπλάκη για πρώτη φορά σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία, με αντικείμενο συζήτησης την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ίχνος ελπίδας για λύση στο Κυπριακό, είπε, μεταξύ άλλων, ότι εάν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί, δεν θα βρισκόταν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Άλλο η ελπίδα, άλλο το τελικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε, που θα καθορίσει και τη δική μας στάση.
 

Ακιντζί: Δεν θα δώσω στο λαό συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία
Ο Τ/κ ηγέτης έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες, στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ και μιλούσε για μία ώρα.

Ρωτήθηκε για την εκ περιτροπής προεδρία και επανέλαβε ότι θεωρείται πολύ σημαντική για την πολιτική ισότητα των Τ/κ και δεν πρόκειται ο ίδιος να δώσει στο “λαό” μια συμφωνία που δεν θα το περιλαμβάνει.

Συνέστησε όμως υπομονή λέγοντας ότι αυτό δεν είναι το μόνο θέμα που έμεινε, υπάρχουν και άλλα.

Για το θέμα της ασφάλειας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι Τ/κ θεωρούν ότι ασφάλειά τους είναι η Τουρκία σημειώνοντας ότι η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να εκληφθεί ως απειλή για τον άλλο. Αυτό πρέπει να κάνουμε και ένας από τους στόχους της Διάσκεψης είναι αυτός.
 

Ερτνογάν: Θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν τίθεται θέμα να δοθεί η Καρπασία στην ε/κ πλευρά.

Eπίσης ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη θέση πως πρέπει να ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και να δοθούν στην τ/κ πλευρά, με αντάλλαγμα να δοθεί στην ε/κ πλευρά το Βαρώσι,
“Εμείς θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο. Μην περιμένετε να μην υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο”, ανέφερε.

Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά “έκανε εντατικές εργασίες, αλλά η ‘νότια Κύπρος ‘και η Ελλάδα έχουν ακόμη διαφορετικές προσδοκίες”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι συζητήσεις για την ακτογραμμή έχουν τελειώσει. “Πλέον το σχέδιο Ανάν δεν ισχύει”, ανέφερε.

Για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να είναι μια περίοδος για τους Τ/κ και τέσσερις για τους Ε/κ, το δίκαιο είναι μια περίοδος για τους Τ/κ και δύο για τους Ε/κ. “Ευχή μου είναι να διασφαλιστεί λύση και να γίνει βήμα”, είπε.
 

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι το έβαλαν στα πόδια
Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα, λύση δίκαιη και όχι σαθρή, τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
 
Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι αποτράπηκε «μια μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης» και σημείωσε ότι στη βάση της συναίνεσης για μια «open ended» (ανοιχτού τέλους) διαδικασία, συμφωνήθηκε η συνέχιση με την μορφή των συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Προέδου Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι σήμερα Παρασκευή η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ» υπογράμμισε.
 
 
  

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια