Χωρίς απτά αποτελέσματα, αλλά για πρώτη φορά χάρτες και εγγυήσεις στο τραπέζι

Αποστολή στη Γενεύη: Γιώργος Πλουτάρχου  
 
Μπορεί η διαπραγματευτική διαδικασία που έλαβε χώρα τις τελευταίες τέσσερις μέρες στη Γενεύη για το Κυπριακό με αποκορύφωμα τη χθεσινή Διάσκεψη για την Κύπρο να μην απέδωσε τα χειροπιαστά αποτελέσματα που ενδεχομένως αρκετοί θα ανέμεναν, ωστόσο στη συνολική αποτίμηση στην οποία μπορεί κανείς να προβεί σαφώς και καταγράφονται και αρκετά θετικά όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. 
 
Σε διαδικαστικό επίπεδο
Σε διαδικαστικό επίπεδο αρχικά, σαφώς και δεν μετουσιώθηκαν σε πραγματικότητα οι φόβοι και οι ανησυχίες που εκφράζονταν περί αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Διάσκεψη για την Κύπρο υπήρξε ξεκάθαρη η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για παρουσία του και ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ουδόλως πρέπει να παραγνωρίζεται και η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στις δηλώσεις του χθες το απόγευμα από το Παλάτι των Εθνών, όχι απλώς στις δύο κοινότητες, αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, ενεργή υπήρξε στη Διάσκεψη για την Κύπρο η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλον Γιούνκερ και της Υπάτης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φρεντερίκα Μογκερίνι.
 
Εσωτερικές πτυχές και εδαφικό
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, δηλαδή των τεσσάρων κεφαλαίων που συζητούνται στην Κύπρο, η συζήτηση στη Γενεύη επικεντρώθηκε σχεδόν στην ολότητά της στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπου υπήρξε μεν πρόοδος σε κάποια θέματα, ωστόσο παραμένουν αρκετές και σημαντικές εκκρεμότητες. Χαρακτηριστικό τούτου είναι αυτό που από ε/κ διαπραγματευτικής αποστολής τονιζόταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, πως πρόκειται για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα.
 
Όσον αφορά το εδαφικό, η για πρώτη φορά κατάθεση χάρτη από την τ/κ πλευρά είναι εξέλιξη που καθόλου απαρατήρητη δεν μπορεί να περνά. Την ίδια ώρα ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι όπως φαίνεται, μόνο όσον αφορά την διακύμανση του ποσοστού του εδάφους που θα βρίσκεται υπό τ/κ διοίκηση, 28,2% με 29,2%, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί, κατήγγειλαν ήδη τους χάρτες στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν παύει βεβαίως η ανταλλαγή χαρτών να αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και συνάμα βάσει για διαπραγμάτευση επί μιας εξόχως σημαντικής παραμέτρου του Κυπριακού, που μέχρι πρότινος η τ/κ πλευρά αρνείτο να αγγίξει.
 
Ασφάλεια και εγγυήσεις    
Για το φλέγον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για το οποίο σε μεγάλο βαθμό μεταφέρθηκε η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό στη Γενεύη, η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν κατέγραψε οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή των τουρκικών θέσεων. Ωστόσο, είναι ασφαλώς εξέχουσας σημασίας το γεγονός ότι για πρώτη φόρα στην ιστορία του Κυπριακού μπήκε το ζήτημα αυτό στο τραπέζι. Και μάλιστα, στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία να παρακάθεται με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και αν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να την χαρακτηρίσει αποκαλούμενη κατά την πρώτη φάση χθες το πρωί, της Διάσκεψης για την Κύπρο.      
 
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα της Γενεύης, θα βρει την διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό να συνεχίζεται όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος στην Κύπρο, ενώ αναφορικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις το ενδιαφέρον στρέφεται  στη Διάσκεψη τεχνοκρατών που θα πραγματοποιηθεί στις 18 του μηνός. Μια Διάσκεψη, από το αποτέλεσμα της οποίας θα διαφανεί πότε και αν θα συγκλυθεί η επόμενη Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, στην οποία οι εγγυήτριες δυνάμεις-αν τα αποτελέσματα των τεχνοκρατών είναι τέτοια που να το επιτρέπουν-θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο Πρωθυπουργών.
 
 
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου