Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Διάσκεψης για την Κύπρο

  
Αποστολή στη Γενεύη: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Στην απογευματινή συνάντηση που θα αρχίσει στις 18:30(σ.σ. ώρα Ελβετίας) και στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο κοινότητες και η Ε.Ε., θα διαφανεί τι μπορούμε να αναμένουμε από την Διάσκεψη για την Κύπρο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη, αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τόσο κατά την πρωινή εναρκτήρια συνάντηση όσο και κατά το γεύμα εργασίας που ακολούθησε, όλες οι πλευρές τοποθετήθηκαν στη βάση των γνωστών θέσεων τους για το ζήτημα που συζητείται, και οι οποίες έχουν επανειλημμένως εκφράσει δημοσίως.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση, πέραν από αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, την οποία ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε εκτενώς μέσα από το 14σέλιδο κείμενο που ανέγνωσε στην πρωινή συνάντηση.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε την ομιλία του τοποθετούμενος αρχικά ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας(σ.σ. χαιρέτησε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επιτελέστηκε μέχρι στιγμής στις συνομιλίες) , για να συνεχίσει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη, εκφράζει την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται μια τέτοια Διάσκεψη, στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων.
 
Στην τοποθέτηση Νίκου Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος στην δική του ομιλία προέβη σε ιστορική αναδρομή του Κυπριακού, για να επαναλάβει τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις και πως η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να είναι απειλή για τον άλλο.
 
«Της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας»
«Της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας…», ήταν ωστόσο η αναφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως απάντηση στην τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής γενικότερα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics