Η ιστορία της αίθουσας που θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη για την Κύπρο

Στην αίθουσα Council Chamber θα διεξαχθεί η σημερινή διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη. Η αίθουσα χωρητικότητας 456 ατόμων, βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου και κατασκευάστηκε το 1936.

Η κατασκευή της αίθουσας σχεδιάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει τα μέλη της Κοινωνίας των Εθνών. Η ρύθμιση και τα έπιπλα του τετράγωνικού σχήματος δωματίου, έγιναν από τον παριζιάνο διακοσμητή René Prou.

Σε αντίθεση με τα άλλα δωμάτια του Palais, η συγκεκριμένη αίθουσα δεν είχε βάθρο, αλλά ένα μεγάλο τραπέζι για 21 άτομα που βρίσκεται σε ένα ημικύκλιο μπροστά από τα πέντε παράθυρα με θέα στο πάρκο.

Μεταξύ του Μαρτίου-Μαίου 1935 και 1936 αντίστοιχα, τους τοίχους και την οροφή της αίθουσας διακόσμησε με  χρυσό και τοιχογραφίες η  Καταλανή καλλιτέχνιδα José Maria Sert. Στις τοιχογραφίες απεικονίζεται η εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από την υγεία, την τεχνολογία, την ελευθερία και την ειρήνη. Οι τοιχογραφίες προσφέρθηκαν από την κυβέρνηση της Ισπανίας στην Κοινωνία των Εθνών.

Η αίθουσα εγκαινιάστηκε στις 2 Οκτωβρίου 1936.

Από το 1951 έως το 1968, η αίθουσα υποβλήθηκε σε μια σειρά μετατροπών που οφείλονται στις ανάγκες της διεύρυνσης των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνη του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο αρχιτέκτονας Jacques Carlu ανέλαβε να δημιουργήσει μια πολυδύναμη αίθουσα συνεδρίων, διατηρώντας παράλληλα την ομορφιά και το μεγαλείο της.

Στις 2 Οκτωβρίου 1986, για να γιορτάσουν την 50η επέτειο του δωματίου, η κυβέρνηση της Ισπανίας προσφέρει μια αναμνηστική πλάκα, που βρίσκεται μέσα στην αίθουσα.

Η αίθουσα φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του Πόλεμου του Κόλπου το 1991 και πολλές ειδικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης