Ιστορική μέρα για την Κύπρο - Το μεσημέρι η Διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη.

  Του απεσταλμένου μας στη Γενεύη: Γιώργου Πλουτάρχου   
 
Ως ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα για το Κυπριακό, αφού για πρώτη φορά συζητείται με τον πλέον επίσημο τρόπο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιείται στη Γενεύη, το φλέγον θέμα των εγγυήσεων και τη ασφάλειας.
 
Η Διάσκεψη θα είναι πολυμερής, και σε αυτή θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις-Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία-, διά των Υπουργών Εξωτερικών τους, η Κυπριακή Δημοκρατία διά του Προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη, οι δύο κοινότητες διά των ηγετών τους Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση διά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλον Γιούνκερ και της Υπάτου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρεντερίκα Μονγκερίνι. Θα παρευρίσκονται επίσης εκπρόσωποι των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία θα εκπροσωπηθούν, άλλα σε πολιτικό και άλλα σε διπλωματικό επίπεδο.
 
Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή της Ε.Ε., από πλευράς Κυβέρνησης θεωρείται κλειστό θέμα ο ενεργός ρόλος που θα έχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ε.Ε. θα προβεί σε ξεκάθαρη τοποθέτηση, η οποία όπως αφήνεται να νοηθεί θα είναι υποστηρικτική προς τις θέσεις της δικής μας πλευράς. Ταυτοχρόνως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται πως θα προβεί σε δήλωση κατά την έναρξη της Διάσκεψης, ότι παρακάθεται και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.   
 
Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα αρχίσει στις 11:15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης(σ.σ. 12:15 ώρα Κύπρου) στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη.
Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα των Η.Ε., «η Διάσκεψη θα λάβει με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ε.Ε. θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των Η.Ε. για το τελετουργικό της Διάσκεψης, όπου δεν γίνεται αναφορά σε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και οι δύο ηγέτες αναφέρονται ως αυτού εξοχότητες, ενώ η Ε.Ε. αναφέρεται ως παρατηρητής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Να αναμένετε αύριο(σ.σ. σήμερα) να δείτε το πού θα είναι η κάθε πλευρά και ποιος θα έχει το λόγο. Το θέμα αυτό έχει λήξει, μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη στην οποία θα είναι και η Ε.Ε. ως ενδιαφερόμενο μέλος». «Η Ε.Ε.», είπε, «δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Εγγυήσεων, αλλά η Ε.Ε. θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής». Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να είναι παρούσα βάσει του άρθρου 42, παράγραφος 7 της σχετικής Συνθήκης της Ε.Ε.

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η Διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Γ.Γ. των Η.Ε. θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών. Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 0915 το πρωί ώρα Γενεύης.
 
Στο μεταξύ, στο τελευταίο τους στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο αυτό, οι εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη μαζί με τις δύο πλευρές στο νησί. 
 
 

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών