Μ. Μπουρτζού: Kατάθεση χαρτών με ποσοστά 28.2%-29,2%

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ημερομηνία για δημοψήφισμα για την επιτυχία της διεθνούς διάσκεψης, το σημαντικό είναι να υπάρξει ένα πολιτικό πλαίσιο ή να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μπορεί να υπάρξει πολιτικό πλαίσιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού στη Γενεύη.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού ανέφερε ακόμη ότι η κατάθεση των χαρτών θα γίνει σήμερα και θα διαπιστωθεί αν οι δύο πλευρές υποβάλουν χάρτη στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για ποσοστά χαρτών μεταξύ 28,2% και 29,2%. Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα που θα έρθουν ενώπιον των ηγετών στην απογευματινή τους συνάντηση και χρειάζονται πολιτική απόφαση για να μετατραπούν σε συγκλίσεις έπειτα από τις εργασίες των ειδικών. 

Συγκεκριμένα, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι σήμερα συζητήθηκαν το θέμα μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων, οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες πολιτειών. Όπως είπε έγινε εργασία για το ποιες θα είναι οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και η τροποποίηση του συντάγματος στο πλαίσιο ποιων κανόνων θα μπορεί να γίνει. Είπε ακόμη ότι ανώτατη δικαστική εξουσία στην Ενωμένη Κύπρο θα είναι το Ομόσπονδο Ανώτατο δικαστήριο και πως στο δικαστήριο αυτό η εκπροσώπηση θα είναι ίση. Όπως είπε θα υπάρχει ίσος αριθμός Ε/Κ και Τ/Κ δικαστών. Συζητήσαμε, ανέφερε,  τι μπορεί να είναι ο μηχανισμός διεξόδου σε περίπτωση αδιεξόδου καθώς και για την οικονομία και τα θέματα ΕΕ.

Όπως είπε, σήμερα μετά το μεσημέρι στις 17.45 ώρα Γενεύης θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση ηγετών αλλά πριν από αυτό οι ειδικοί συνεχίζουν τις εργασίες τους. Για παράδειγμα, ανέφερε,  σχετικά με τη δικαστική εξουσία οι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την εργασία τους και συνεχίζουν. Συνεχίζει την εργασία της και η ομάδα για το περιουσιακό. Άλλη ομάδα κάνει τεχνικές εργασίες για το θέμα της μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων. 

Μετά από όλα αυτά οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 17.45 και μπροστά τους θα έχουν την αποτελεσματική συμμετοχή Τ/Κ στις αποφάσεις, "κάτι που είναι πολύ σημαντικό"  για τη πολιτική ισότητα που αναζητά τη Τ/κ πλευρά. Πρόσθεσε ότι γι αυτό έγιναν διάφορες ασκήσεις για το πως επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο και στόχος είναι αυτό το αποτέλεσμα να μετατραπεί σε κατάληξη με πολιτική βούληση. “Θα δούμε αν θα γίνει ή όχι αυτό αλλά θέλω να πω ότι οι κ.κ. Ναμί και Μαυρογιάννης έχουν κάνει μια σημαντική εργασία σε αυτό και θα υπάρξει συνέχεια της εργασίας αυτής σε επίπεδο ηγετών”, ανέφερε. 

Όπως είπε και στο θέμα της μεταχείρισης των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων έχει διανυθεί απόσταση σε επίπεδο τεχνικό και θα μεταφερθεί και αυτό το θέμα σε επίπεδο ηγετών. Πρόσθεσε ότι ενώπιον των ηγετών θα έρθουν και σημεία του περιουσιακού που δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα προσπαθήσουν να τα ολοκληρώσουν απόψε. Επίσης ενώπιον των ηγετών θα έρθει και το θέμα των ομόσπονδων αρμοδιοτήτων. 

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι ενώ συνεχίζονται αυτές οι εργασίες σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή θα έρθουν οι ειδικοί για χάρτες και μαζί θα υποβάλουν τους χάρτες παραδίδοντάς τους στον ειδικό σύμβουλο ΟΗΕ. “Γνωρίζετε ότι στο θέμα του ποσοστού, από την Τ/κ πλευρά 29,2 % και από την Ε/κ πλευρά 28.2% και οι πλευρές σε αυτό το πλαίσιο θα υποβάλουν τους χάρτες τους. Ο ειδικός του ΟΗΕ και οι ειδικοί δύο πλευρών θα διαπιστώσουν αν αυτοί οι χάρτες είναι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας”, ανέφερε.

Για το αυριανό πρόγραμμα είπε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί Διεθνή Διάσκεψη ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά υπάρχει ένα προσχέδιο. Δεν είναι οριστικό, είπε. Ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κάνει μια μικρή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, μετά οι αντιπροσωπείες εγγυητριών δυνάμεων θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπείες δύο πλευρών και μετά θα υπάρξει δεξίωση. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η Διεθνής Διάσκεψη.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι για να υπάρξει επιτυχία δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ημερομηνία για δημοψήφισμα. “Το σημαντικό είναι να βγει ένα πολιτικό πλαίσιο ή να έρθουμε σε ένα πολύ κοντινό σημείο στο οποίο να μπορεί να βγει ένα πολιτικό πλαίσιο”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ