«Ανεύθυνες συμπεριφορές που αποσκοπούν να βλάψουν τις προσπάθειες»

Του απεσταλμένου μας στη Γενεύη: Γιώργου Πλουτάρχου
 
Τεραστία απογοήτευση και δυσφορία προκάλεσε στην Κυβέρνηση η διαρροή χάρτη για το εδαφικό, η οποία έγινε έπειτα από την πρωινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και προφανώς από μέλος ή μέλη του Σώματος.
 
Εμφανώς χολωμένος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για ανεύθυνες συμπεριφορές που αποσκοπούν στο να βλάψουν τις προσπάθειες για το εδαφικό, ζητώντας παράλληλα υπευθυνότητα και από τους εκπροσώπους του Τύπου που καλύπτουν τις συνομιλίες στη Γενεύη.
«Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες, να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια έκκληση προς όλους εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ που βρίσκεστε εδώ για να ενημερώσετε τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις, όπως είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Οι πληροφορίες», πρόσθεσε, «που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα».
 
O Nίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς αν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις διαρροές, είπε ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω συμπεριφορά. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, έλεγαν πως η εξέλιξη αυτή δύναται να τύχει εκμετάλλευσης από την τ/κ πλευρά αν δεν θέλει να δώσει χάρτη, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει ήδη παραλάβει δύο επιστολές από τα κατεχόμενα, με τις οποίες του ζητούν να μην παραδώσει χάρτη αν δεν πάρει ως αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, μπορεί να μοιάζει απομακρυσμένο, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη διαρροή. Εξάλλου, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, οι Τ/κ δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει τον τελικό, δικό τους χάρτη, και τώρα γνωρίζοντας μεγάλο μέρος των όσων έχει προετοιμάσει η ε/κ πλευρά, μπορούν να προετοιμαστούν ανάλογα.
 
Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 17: 45(σ.σ. τοπική ώρα), όπου θα γίνει παρουσίαση από πλευράς διαπραγματευτών των συζητήσεών τους για θέματα διακυβέρνησης, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το εδαφικό και η ανταλλαγή χαρτών.
 
Κυβερνητική πηγή ξεκαθάριζε αν απόψε δεν κατατεθεί χάρτης για το εδαφικό ή αν το ποσοστό που θα ζητά η τ/κ πλευρά υπερβαίνει το 29,2%, δεν πάμε σε Διάσκεψη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.  Ταυτοχρόνως, υποδείκνυε ότι η δική μας πλευρά πάει με διάφορες έτοιμες επιλογές για την περίπτωση κατά την οποία ο χάρτης που θα καταθέσει η τ/κ πλευρά θα είναι εντός των όριων, που να μπορεί να γίνει αποδεκτός. Τεράστια σημασία αποδίδει, μεταξύ άλλων, στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν.
 
Η κατάθεση χαρτών
Σε σχέση με την κατάθεση των χαρτών, η διαδικασία έχει ως εξής: Όταν ανταλλαγούν από τους ηγέτες, θα ελεχθούν από τους εμπειρογνώμονες της κάθε πλευράς αν αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα που συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνηθούν από την συζήτηση και στη συνέχεια θα δοθούν στον Έσπεν Μπαρθ  Έιντε για να κρατηθούν.
 
Διακυβέρνηση και περιουσιακό
Στο μεταξύ, κατά την πρωινή κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών έγινε διάλογος στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού. Υπάρχει πρόοδος σε κάποια των θεμάτων της διακυβέρνησης όπως στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, ενώ σε άλλα θέματα έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες που θα εργαστούν το απόγευμα για μεγαλύτερη πρόοδο.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές