Τετάρτη 20 Ιουν, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Έφθασε η ώρα της αλήθειας για το εδαφικό στη Γενεύη

  11/01/2017 01:40
Έφθασε η ώρα της αλήθειας για το εδαφικό στη Γενεύη

Έφθασε η ώρα της αλήθειας για το εδαφικό στη Γενεύη

  11/01/2017 01:40
  
Του απεσταλμένου μας στη Γενεύη: Γιώργου Πλουτάρχου
 
Στη συζήτηση των διαφωνιών που υπάρχουν στα θέματα του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης αναλώθηκε η διαπραγμάτευση της Τρίτης στη Γενεύη, ενώ η Τετάρτη είναι εξαιρετικά κρίσιμη μέρα, καθότι θα κατατεθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι χάρτες για το εδαφικό.
 
Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση για την Διακυβέρνηση-που εξελίσσεται και αυτή σε σκληρό πόκερ με εξαιρετικά δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα- στην πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν τέσσερα θέματα, ανάμεσα στα οποία η τροποποίηση του Συντάγματος και η συμμετοχή και διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση ανάμεσα στους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, στην παρουσία των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών, με αντικείμενο τις διαφωνίες στα θέματα διακυβέρνησης. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις από ελληνοκυπριακής πλευράς, τις οποίες η τ/κ πλευρά θα μελετήσει και θα επανέλθει την Τετάρτη.
 
Αργότερα το απόγευμα, Αναστασιάδης και Ακιντζί, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε,  ανασκόπησαν την μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ επαναβεβαιώθηκε πως την Τετάρτη θα κατατεθούν οι χάρτες για το εδαφικό.
 
Η συνάντηση συνεχίστηκε ακολούθως διευρυμένη, περιστρεφόμενη γύρω   από θέματα διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν το πρωί .Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε μια καλή και δύσκολη συζήτηση. Δεν συζητήθηκαν θέματα Οικονομίας και Ε.Ε. όπως ήταν προγραμματισμένο, αφού δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τα θέματα διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα,
λόγω χρόνου δεν συζητήθηκε το θέμα της μεταχείρισης ξένων υπηκόων μετά τη λύση. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, ένα θέμα στο οποίο υπήρξε κάποια πρόοδος. Το θέμα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης θα συζητήσουν ξανά στις 8:30 το πρωί οι δύο διαπραγματευτές.
 
Αναφορικά με την εκ περιτροπής προεδρία δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση, καθότι συζητήθηκε για πολύ λίγο την Δευτέρα, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν απλώς ότι διαφωνούν.  
 
Την Τετάρτη, θα συνεχιστεί αρχικά η συζήτηση για τη Διακυβέρνηση, καθώς επίσης και επί όλων των εκκρεμοτήτων ξεχωριστά. Δηλαδή, πέραν της Διακυβέρνησης αναμένεται να συζητηθούν θέματα των κεφαλαίων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας, καθώς βεβαίως και το μείζον ζήτημα του εδαφικού, με την υποβολή χαρτών.  
 
Πρώτιστο ζητούμενο σε σχέση με το εδαφικό, μεταξύ άλλων εξαιρετικά σημαντικών, είναι να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές ως προς την έκταση των δύο συνιστωσών πολιτειών. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο Μοντ Πελεράν, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία αναφορικά με την έκταση της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, μεταξύ 28,2%-29,2%. Τεράστια σημασία αποδίδει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην επιστροφή περιοχών που ήταν πυκνοκατοικημένες πριν από την τουρκική εισβολή.  
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας