Τέσσερα θέματα συζητήθηκαν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης

Του απεσταλμένου μας στη Γενεύη: Γιώργου Πλουτάρχου  
 
Χωρίς μέχρι στιγμής να αγγίζεται το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, όπου παραμένει η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, συνεχίζεται στις έξι το απόγευμα(τοπική ώρα) στη Γενεύη, η διαπραγμάτευση επί του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης.
Της νέας συνάντησης των δύο ηγετών θα προηγηθεί στις 16:30 συνάντηση των διαπραγματευτών και των εμπειρογνομών των δύο πλευρών. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πήγες, μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί τέσσερα θέματα που εμπίπτουν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.
α)Η τροποποίηση του Συντάγματος.
β-γ) Συμμετοχή-εκπροσώπηση και διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα.   
 
Σε ένα από τα πιο πάνω ζητήματα διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική για να προχωρήσουν τα πράγματα, ενώ κάποια άλλα θέματα είναι πιο δύσκολα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πρόκειται για δύσκολα και ευαίσθητα ζητήματα τα οποία συζητούνται εδώ και 18 μήνες, εξ’ ου και δεν είναι καθόλου εύκολη η κατάληξη σε συμφωνία επ’ αυτών. Κυβερνητική πηγή, υποδείκνυε συναφώς πως μια σημαντική πτυχή ενός θέματος που συζητείται, μπορεί να επηρεάσει και τα υπόλοιπα θέματα. Ως παράδειγμα έφερε το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ, που αγγίζει, όπως υπέδειξε, και τα έξι θέματα που συζητούνται για το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Επεσήμανε ακόμα πως το θέμα της μεταχείρισης Τουρκοκυπρίων, έποικων και τρίτων υπηκόων που σύμφωνα με την ε/κ πλευρά πρέπει να είναι διαφορετική, είναι μια πτυχή που αφορά και τα έξι ζητήματα του Περιουσιακού που συζητούνται στη Γενεύη και για το οποίο υπάρχει διαφωνία με την τ/κ πλευρά. «Εάν επιλυθεί το θέμα αυτό, θα λυθεί το 80% του Περιουσιακού», υπέδειξε, απορρίπτοντας την άποψη ότι τα πάντα παραμένουν κολλημένα και πως η διαπραγμάτευση δεν προχωρά.  
 
Στην ατζέντα της απογευματινής συνάντησης των δύο ηγετών βρίσκονται και τα κεφάλαια της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα των οποίων δεν θεωρούνται εξίσου ευαίσθητα με αυτά της Διακυβέρνησης.Στη συζήτηση για τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρευρίσκεται και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ.
 
Στο μεταξύ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αναμένεται μετάβαση του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Γενεύη, με την εκπροσώπηση Τουρκίας και Ελλάδας στη Διάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης να γίνεται όπως όλα δείχνουν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα