Κόβει την παραχώρηση εγγράφων ο Πρόεδρος

Διαστάσεις πήρε το θέμα με τη διαρροή εγγράφου που μοίρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν στη Γενεύη.
Το εμπιστευτικό έγγραφο περιείχε τις διαφωνίες στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού.
 

Κόβει τα έγγραφα ο Πρόεδρος
Το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να μην δώσει άλλα έγγραφα στους πολιτικούς αρχηγούς, αρκούμενος στην προφορική ενημέρωση.
 

Αβέρωφ: Ζημιογόνα, σε κρίσιμη φάση, η διαρροή
Ζημιογόνα για την εθνική μας υπόθεση χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου την χθεσινή ενέργεια να διοχετευτεί στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο των συνομιλιών, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη ώρα των διαπραγματεύσεων και δηλώνει ότι την καταδικάζει ως άκρως απαράδεκτη.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφύτου, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις συνομιλίες, ανέφερε ότι κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται τις κρίσιμες αυτές στιγμές και την αγωνία του λαού μας για μια θετική κατάληξη, “προκειμένου να παίζει παιχνίδια δημοσιότητας ούτε και προσφέρουν θετική υπηρεσία όσοι επιλέγουν να κάνουν επίδειξη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διαστρεβλώνοντας θέσεις με βάναυσο τρόπο”.

Είναι γνωστό πόσο ακριβά έχουμε πληρώσει προσπάθειες πλειοδοσίας πατριωτισμού, συμπλήρωσε. Τέτοιες ενέργειες, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, δεν εξυπηρετούν ούτε τη διαπραγματευτική μας θέση ούτε το καλώς νοούμενο συμφέρον της ελληνικής κυπριακής πλευράς. “Εκτός του ότι δυναμιτίζουν την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, μπορεί και να δίνουν λαβές σε τρίτους”. Επιλέγοντας μια στάση υπευθυνότητας, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση των εθνικών μας θέσεων και όχι να προτάσσουμε άλλες ατζέντες και να υποσκάπτουμε, κατέληξε.

Άντρος Κυπριανού: Υποσκάπτουν τις διαπραγματεύσεις, μας προσβάλλουν
Λύπη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια, εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τόσο για τη διαρροή εγγράφου όσο και για αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα που γίνονται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι σε μια τόσο κρίσιμη φάση για το Κυπριακό τέτοιου είδους ενέργειες υποσκάπτουν πρωτίστως τη διαπραγματευτική μας ικανότητα και προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις μας με διεθνείς οργανισμούς. “Ταυτόχρονα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία του σώματος. Περιορίζουν την ενημέρωση που γίνεται με συνεπακόλουθο να μην είμαστε παραγωγικοί στο βαθμό που θα έπρεπε”.
 
Μας προσβάλλει ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι κάποιοι ανακηρύσσουν εαυτούς ως υπερπατριώτες και εμάς τους υπόλοιπους ως υποχωρητικούς, πρόσθεσε.

Λιλλήκας: Προκαλούν ζημιά – Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του
Οι διαρροές εγγράφων μόνο ζημιά προκαλούν, ιδιαίτερα εν μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας λέγοντας ότι αυτό είναι πάγια θέση του.
 
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιλλήκας, που βρίσκεται στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες, ανέφερε ότι η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνει και χωρίς διαρροή εγγράφων.
 
“Για πρώτη φορά ο κ. Αναστασιαδης μας έδωσε έγγραφο κι έκανε προσπάθεια για διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Κάτι το οποίο επίμονα απαιτούσαμε για δυο χρόνια και προσκρούαμε στην άρνηση του Προέδρου. Η χθεσινή διαρροή ενισχύει εκείνους που θέλουν ο Πρόεδρος να διαπραγματεύεται χωρίς διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί και ότι ο Πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια διαβούλευσης που εγκαινίασε στη Γενεύη έστω και αργοπορημένα”.
 
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας. Με το πέρας των συνομιλιών έχουμε και το δικαίωμα να ασκήσουμε την όποια κριτική μας και την υποχρέωση να πούμε στο λαό την άποψη μας για τα αποτελέσματα και για την λύση που θα προκύψει, αν προκύψει, κατέληξε.

Μέσω twitter o Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ξεκαθάρισε πως η διαρροή δεν έγινε από τον ίδιο η διαρροή.
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά