Ρευστό σκηνικό και νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις για τη Γενεύη

Του απεσταλμένου μας στη Γενεύη: Γιώργου Πλουτάρχου
 
Ξεκάθαρη και κατηγορηματική όσον αφορά τον ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο της ερχόμενης Πέμπτης στη Γενεύη εμφανίζεται η Κυβέρνηση, παρά την περί του αντιθέτου δήλωση στην οποία προέβη την Δευτέρα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αποδίδοντας στην Ε.Ε. ρόλο παρατηρητή.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, υπογράμμιζε συναφώς πως η Ε.Ε. θα εκπροσωπηθεί στην Διάσκεψη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Φρεντερίκα Μογκερίνι και ενδεχομένως και από τρίτο άτομο, αλλά και και ότι-πολύ περισσότερο- η Ε.Ε. θα προβεί σε τοποθέτηση.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως με τα υφιστάμενα δεδομένα φαντάζει δύσκολη η παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάσκεψη της Πέμπτης, καθώς επίσης και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι-υπενθυμίζεται-είχαν την Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη κάποια πιθανά ονόματα τα οποία πιθανόν να εκπροσωπήσουν τις δύο χώρες, ενώ στη Διάσκεψη θα παραστούν όπως όλα δείχνουν και οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, άλλες σε διπλωματικό και άλλες σε πολιτικό επίπεδο.
 
Κατά την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, την πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών απασχόλησε το περιουσιακό, ενώ σε μικρότερο βαθμό το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, η διαπραγμάτευση επικεντρώθηκε σε έξι θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, και τα οποία συζητήθηκαν και κατά την απογευματινή τετράωρη συνάντηση της επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το περιουσιακό Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή με την αντίστοιχή της στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα. Πρόκειται για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, τα οποία συζητούνται εδώ και αρκετό καιρό.
 
Αναφορικά με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, δεν έγινε εκτενής διαπραγμάτευση και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν επίσης έξι θέματα επί των οποίων προκύπτουν διαφωνίες. Στις διαφωνίες περιλαμβάνεται και το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, το οποίο ωστόσο δεν συζητήθηκε.
 
Κατά την απογευματινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί πραγματοποιήθηκε brainstorming γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το brainstorming εξελίχθηκε σε ένα ιδιαιτέρως καλό κλίμα, χωρίς φυσικά να προσλαμβάνει την μορφή διαπραγμάτευσης και χωρίς επίσης οι δύο πλευρές να ανοίγουν τα χαρτιά τους, ενόψει και της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου. Κοινή συνιστάμενη των δύο πλευρών ωστόσο, που χαρακτηρίζεται και ως αφετηρία για την όλη συζήτηση, είναι πως δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει το σύστημα του 1960.
 
Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης της Τρίτης βρίσκεται για το πρωί το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, ενώ για το απόγευμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας. Η συνάντηση θα αρχίσει στις εννέα το πρωί τοπική ώρα, δέκα ώρα Κύπρου.

Όσον αφορά το εδαφικό, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως δεν θα είναι τυπικής διαδικασίας η συζήτησή του στις 11 του μήνα και πως υπάρχουν πολλά τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, καθώς και ότι πιθανές μεγάλες αποκλίσεις στους χάρτες που θα κατατεθούν, θα σημαίνει πως δεν θα γίνει αποδεκτός.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα