Δημοσκόπηση REPORTER: Εκπέμπουν SOS για τα ναρκωτικά οι πολίτες

Την μεγάλη ανησυχία, αγωνία και προβληματισμό της κυπριακής κοινωνίας για το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας, αποτυπώνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του REPORTER το Γραφείο Ερευνών και Δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 
Η δημοσκόπηση του REPORTER, καταγράφει την αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας(σ.σ. εννέα στους δέκα) πως τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κύπρο έχει επιδεινωθεί, αλλά και ότι έχει αυξηθεί το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. 
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το 2018, καταγράφηκε στην Κύπρο ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, όταν νεαρός χρήστης με τη συνεργασία φίλων του, επίσης χρήστες, κατακρεούργησαν ζεύγος στον Στρόβολο, με σκοπό να… σηκώσουν το χρηματοκιβώτιο που πίστευαν ότι υπήρχε στην οικία και να εξασφαλίσουν χρήματα.
 
Μερικές μέρες αργότερα, εξάλλου, ένα νέο έγκλημα συντάραξε την κοινωνία, καθώς άλλος ένας χρήστης ναρκωτικών μπούκαρε σε οικία ηλικιωμένης στην Αγλαντζιά, ώστε να βρει χρήματα και να εξασφαλίσει τη δόση του. Ο δράστης έδεσε και φίμωσε την ηλικιωμένη, με αποτέλεσμα η τελευταία να βρει φρικτό θάνατο.
 
Τα δυο αυτά εγκλήματα-σχετικά πρόσφατα- τρομοκράτησαν την κυπριακή κοινωνία και φαίνεται να συνέβαλαν στην αύξηση της ανησυχίας των πολιτών γύρω από το μέγεθος του προβλήματος, που αφορά στην εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.
 
Η αύξηση του σχετιζόμενου με τα ναρκωτικά εγκλήματος, επιβεβαιώνεται πάντως και μέσα από τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή της στον REPORTER η Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους. Όπως ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, οι περισσότεροι κρατούμενοι καταδικάστηκαν, είτε για ναρκωτικά είτε για εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.
 
Την ίδια ώρα, βαθιά εμπεδωμένη στη συνείδηση της κοινωνίας είναι η αντίληψη πως στην Κύπρο η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη, καθώς την εκτίμηση αυτή εκφράζει το 95% των συμπολιτών μας.

Ως η κυριότερη…πύλη εισόδου ναρκωτικών θεωρούνται από την πλειοψηφία του κόσμου τα οδοφράγματα, με επτά στους δέκα πολίτες να εκφράζουν την πεποίθηση αυτή.  Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τελωνείου, τα τελευταία χρόνια η εισαγωγή ναρκωτικών φαίνεται να γίνεται ως επί τω πλείστω μέσω ταχυδρομικών πακέτων.   

 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του REPORTER, οι συμπολίτες μας θεωρούν πως τα ναρκωτικά έχουν μπει και βρίσκονται για τα καλά στα σχολεία και στην Εθνική Φρουρά, με οκτώ στους δέκα να θεωρούν πολύ ή αρκετά μεγάλο το μέγεθος του προβλήματος των ναρκωτικών στα σχολεία και επτά στους δέκα να θεωρούν πολύ ή αρκετά μεγάλο το μέγεθος του προβλήματος των ναρκωτικών στην Εθνική Φρουρά.

Αρνητική είναι η άποψη των πολιτών όσον αφορά τις υποδομές στην Κύπρο για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, αφού περισσότεροι από έξι στους δέκα πιστεύουν πως η χώρα μας δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές.

Θετικό πρόσημο ωστόσο δίνουν οι πολίτες στο έργο που επιτελεί η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών(ΥΚΑΝ), καθώς περισσότεροι από τους μισούς-σε ποσοστό 55%-, θεωρού ότι το έργο που γίνεται από την ΥΚΑΝ είναι αρκετά ή πολύ καλό.

Στη συντριπτική της πλειοψηφία η κυπριακή κοινωνία επικροτεί την εφαρμογή της νομοθεσίας για το νάρκοτεστ, με ένα 85% να θεωρεί ορθό το συγκεκριμένο μέτρο. 

Παράλληλα, διάχυτη είναι η αντίληψη ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία πως οι έμποροι ναρκωτικών την… βγάζουν καθαρή και ότι τιμωρούνται μόνο τα βαποράκια και οι χρήστες. Την εκτίμηση αυτή εκφράζουν οκτώ στους δέκα πολίτες. 

Επί τούτου, αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στον REPORTER, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, τόνισε πως «πρέπει να χτυπηθούν πιο βαθιά οι ομάδες που εμπορεύονται ναρκωτικά και να συλληφθεί όχι μόνο το βαποράκι, ο μικρέμπορας, αλλά και οι πιο ψηλοί», κατά την έκφρασή του.
 
Άξια αναφοράς είναι η άποψη των πολιτών στο ερώτημα κατά πόσο στην καταπολέμηση των ναρκωτικών προκύπτουν ζητήματα που αγγίζουν διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας, με οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας να είναι πεπεισμένοι περί τούτου.


Από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του REPORTER, ένας στους τρεις δηλώνει πως γνωρίζει κάποιον στο στενό οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον που αντιμετωπίζει πρόβλημα με ναρκωτικά, ενώ δύο στους δέκα δεν κρύβουν πως έχουν προσεγγιστεί οι ίδιοι για να δοκιμάσουν ναρκωτικά.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, για τους περισσότερους αυτό που πρέπει να γίνει ως το πιο σημαντικό βήμα, είναι η περισσότερη ενημέρωση για τα θέματα των ναρκωτικών στα σχολεία.
Διαβάστε επίσης στις ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας 

Δειτε Επισης

Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ