Δυο πρώην χρήστες ναρκωτικών, δυο μονόλογοι γροθιά στο στομάχι

«Είμαι 40 χρονών  και βρίσκομαι στην Αγία Σκέπη τους τελευταίους δέκα μήνες. Ήρθα εδώ μετά από 20 χρόνια χρήση, αφού αποφάσισα να κάνω την προσπάθεια μου για απεξάρτηση. Ήξερα το μέρος, είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι, αφού είχα ξαναέρθει το 2004».
 
Ο Αντρέας από 20 ετών είναι χρήστης ναρκωτικών. Αρχικά ξεκίνησε με τα «ελαφριά», ενώ στην συνέχεια έγινε χρήστης ηρωίνης. Για χρόνια σερνόταν πίσω από τον θάνατο. Υποτάχτηκε και έγινε υποχείριο της ηρωίνης. Και από χρήστης, έμπορος ναρκωτικών. Έτσι ένιωθε κυρίαρχος. Και όλα, ξεκίνησαν από μαγκιά…  
 
«Ήθελα  να μπω σε παρέες. Έκανα προσπάθειες μόνος μου να κόψω τα ναρκωτικά, αλλά δεν πετύχαιναν. Μετά από κάποια χρόνια εμπορευόμουν τις ουσίες, έτσι είχα εξασφαλισμένη τη δόση μου. Κάθε μέρα σιγά σιγά κατάφερα να καταστρέψω είκοσι χρόνια από τη ζωή μου. Θα ήθελα να μην ξεκινούσα τα ναρκωτικά. Θέλω να μπορώ να ζήσω μια φυσιολογική ζωή γιατί από εδώ και στο εξής πρέπει να κάνω κάποια πράγματα για να παραμείνω καθαρός. Καταλάβαινα ότι κατέστρεφα τη ζωή μου αλλά δεν έπαιρνα την απόφαση να έρθω για απεξάρτηση. Είχα μπλεξίματα με την Αστυνομία, αλλά δεν έχω καταδικαστεί ποτέ. Πλέον πρέπει να είμαι σε επαγρύπνηση καθημερινά, γιατί η χρήση είναι εκεί, έχει υπομονή και παραμονεύει. Ειδικά εμείς που είμαστε χρόνια χρήστες είναι ευάλωτος ο οργανισμός μας και μπορεί να ξαναμπούμε στο τρυπάκι.
 
Το πήρα απόφαση ότι την ξεπέρασα, αλλά δεν υποτιμώ τη χρήση. Είναι δύσκολο το έργο μας. Όχι μόνο εμένα αλλά όλων. Πρέπει συνεχώς να αγωνίζεσαι για την απεξάρτηση, η οποία δεν τελειώνει ποτέ. Πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα από το πρωί που ξυπνάς μέχρι τη νύχτα που θα κοιμηθείς για να μείνεις καθαρός και είμαι αποφασισμένος να τα κάνω. Για να μην ξαναπάω σε εκείνο τον κόσμο. Η οικογένεια είναι σημαντική όταν θέλεις να κόψεις τα ναρκωτικά. Είναι καλά να τους έχεις δίπλα σου. Ειδικά στην περίπτωση μου, έχω και τη μητέρα μου και τις αδελφές μου μαζί μου.
 
Το πρόγραμμα εδώ στην Αγία Σκέπη είναι αρκετά δύσκολο γιατί ασχολείσαι με εσένα, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Για μένα είναι πιο εύκολο από τη χρήση.
 
Στη χρήση ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Όταν φύγω από εδώ θέλω να ζω σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Εδώ νιώθουμε οικογένεια. Έχουμε φίλους που δεν έχουν συμφέροντα, ούτε τα λεφτά ούτε την χρήση και έχω 5-6 άτομα που βλέπω και το μέλλον μου μαζί τους.
 
Στα νέα παιδιά που κάνουν χρήση τι να τους πω; Μακριά από τα ναρκωτικά; Τώρα είναι μόδα τα ναρκωτικά. Έχει και πολλούς διάσημους που πίνουν. Κατά καιρούς βλέπεις ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές που κάνουν χρήση και οι μικροί το παίρνουν σαν μόδα. Αυτό επηρεάζει γιατί όταν δουν ένα διάσημο που κάνει χρήση, τους επηρεάζει.
 
«Διέλυσα τα πάντα, έφθασα στα άκρα…»
 
Ο Δημήτρης είναι 34 ετών και για 22 ολόκληρα χρόνια έκανε χρήση ναρκωτικών.  Σήμερα βρίσκεται στην Αγία Σκέπη, σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω το παρελθόν και να χαράξει ένα καθαρό αύριο. Για να εξασφαλίσει τη δόση τους έφθασε στα άκρα, χωρίς όμως ο ίδιος κατά τον ουσιώδη χρόνο, να αντιλαμβάνεται ότι κατέστρεφε τόσο τον εαυτό του όσο και τη ζωή του.  
 
«Έκανα χρήση κοκαΐνης και κρύσταλ.  Στη χρήση με οδήγησαν διάφορες καταστάσεις. Πιο μεγάλοι που τους έβλεπα, συναισθηματικά, σχέσεις... Ήμουν αθλητής, αποτραβήχτηκα από την οικογένεια μου και στη συνέχεια λόγω σχέσεων άρχισα τα ναρκωτικά.
 
Όταν ήρθα εδώ πίστευα ότι θα τα καταφέρω γιατί κουράστηκα μέσα στα ναρκωτικά. Διέλυσα τα πάντα. Οικογένεια, φίλους, σχέσεις, εμένα, τα πάντα... Έφτασα σε ακραίες καταστάσεις για να εξασφαλίσω τη δόση μου και αυτό με έφερε εδώ.
 
Παρόλο που δούλευα, έφτασα να κάνω εμπόριο και τοκογλυφίες για να εξασφαλίσω τη δόση μου. Ο θεός να με βοηθήσει να μην ξαναζήσω τέτοιες καταστάσεις, να είμαι εκτός ελέγχου.
 
Όταν ήμουν χρήστης η οικογένεια μου προσπαθούσε να με βάλει στο σωστό δρόμο, όμως λόγω ηλικίας και λόγω του ότι δεν γνώριζαν πράγματα, δεν ήξεραν από προγράμματα και ούτε εγώ μπορούσα να σταματήσω.
 
Όταν το ανακάλυψαν προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να με κάνουν να σταματήσω, να με προσεγγίσουν, αλλά είναι πολύ δύσκολο ειδικά όταν προλάβεις και εξαρτηθείς από σκληρά ναρκωτικά. Εκτός από πρόγραμμα νομίζω δεν μπορεί κανείς άλλος να σε σώσει. Φτάνει να το θέλεις εσύ ο ίδιος πριν καταλήξεις σε ψυχιατρείο ή στη φυλακή. Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις τι κάνεις και είναι πράγμα που γίνεται.
 
Στην Αγία Σκέπη βρίσκομαι εδώ και δώδεκα μήνες. Η εμπειρία της Αγίας Σκέπης ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Πλέον η σχέση μου με την οικογένεια μου είναι πάρα πολύ καλή. Αν δεν ήταν η οικογένεια μου νομίζω ότι δεν θα τα κατάφερνα. Είναι άνθρωποι που σε στηρίζουν, στέκονται δίπλα σου και έρχεσαι λόγω του προγράμματος πιο κοντά τους.
 
Εδώ είναι κάτι το απίστευτο. Σου δείχνουν αγάπη που δεν το είχαμε έξω. Σε σέβονται και σε εμπιστεύονται. Έξω δεν είχαμε αυτά τα πράγματα. Είχαμε εμπιστοσύνη μόνο στα ναρκωτικά. Είναι κάτι διαφορετικό για μας. Αν δείξεις εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα και μείνεις στον κύκλο με αυτά τα άτομα εδώ που δημιούργησες σχέση, τη στιγμή που έξω δεν είχες σχέση, μπορείς  να τα καταφέρεις.
 
Υπήρξαν φορές που είπα δεν αντέχω άλλο, θέλω να φύγω, γιατί είναι πράγματα πρωτόγνωρα για μας. Εγώ δεν ξαναέζησα ως καθαρός. Είναι η πρώτη μου προσπάθεια.
 
Τα όνειρα μου για το μέλλον είναι να κάνω μια οικογένεια, μια ήσυχη δουλειά, χωρίς ένταση και ανησυχίες συνέχεια. Τα ναρκωτικά είναι η μεγαλύτερη κατάρα στον κόσμο .Να πληρώνεις για να καταστρέφεις τα πάντα γύρω σου. Ελπίζω να σταματήσουν όσοι δεν βγήκαν εκτός ελέγχου και όσοι βγήκαν, να αποφασίσουν να πάνε ένα πρόγραμμα».
 
Διαβάστε επίσης στις ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές