Η… αντίθετη πορεία του Μάριου που διεκδικούσε θαύματα που δίνουν τα χασίσια

«Δεν είμαι καλά σήμερα, είδα κάτι στον δρόμου που με τάραξε…», είπε ο Μάριος και έσκυψε το κεφάλι. Το βλέμμα του χαμένο και στο πρόσωπο του ζωγραφισμένη η στεναχώρια. Λες κει ξύπνησε για αυτόν ένας εφιάλτης. Καθόμασταν στο παγκάκι και περιμέναμε να μιλήσουμε μαζί του. Είχαμε ανταλλάξει μόνο δυο-τρεις κουβέντες. Πώς σε λένε, πόσο καιρό είσαι εδώ, από πού είσαι…
 
«Γιατί Μάριε μου δεν είσαι καλά;», τον ρωτά λειτουργός της Αγίας Σκέπης, όπως θα τον ρωτούσε ένας φίλος, ο αδελφός, ο γονιός… Έτσι το νιώθαμε και το βλέπαμε ως τρίτοι… Προσπαθούσε να τον κάνει να εξωτερικεύσει αυτά που σκεφτόταν και ένιωθε εκείνη την στιγμή. Να της μιλήσει για να τον βοηθήσει. Να το συζητήσουν ως μια οικογένεια που δεν έχει μυστικά. Μια στιγμή αδυναμίας που έκανε τον Μάριο να λυγίσει. Ένας νέος 28 ετών που εκείνη τη στιγμή ήταν σαν ένα μικρό παιδί που ήθελε αγάπη και στήριξη για να προσπεράσει μια εικόνα που έτυχε να δει στο δρόμο του. «Ένιωσα ότι με υποτίμησε….» είπε ο Μάριος και άρχισε να μιλά στην λειτουργό του.  Και ήθελα τόσο πολύ εκείνη τη στιγμή να τον πάρω αγκαλιά, να του κάνω ένα αστείο και να του αλλάξω διάθεση εάν μπορούσα, γιατί έβλεπα μπροστά μου μια ψυχή μικρού παιδιού και όχι ένα εγκληματία που ήθελε προσοχή και στήριξη για να σηκωθεί στα πόδια του.  
Μια σοφή ρήση λέει ότι τον φίλο σου τον διαλέγεις, τον συγγενή σου όχι.  Συγγενείς που ήταν η αιτία για τον Μάριο να ζηλέψει τα…  «ένδοξα Παρίσια» και να διεκδικεί «θαύματα που δίνουν τα χασίσια…»
 
Και έτσι ο Μάριος ξεκίνησε αντίθετα. Έμπορος και μετά χρήστης. Από δυνατός και τρανός, αδύνατος. Από κυρίαρχος, υποταγμένος στην κοκαΐνη. Γιατί; Γιατί την είχε στα χέρια του και πίστευε ότι ήταν η διέξοδος του όταν χώρισε με τη σύντροφο του, μετά από 12 χρόνια σχέσης. Η κοκαΐνη από περιστασιακός «φίλος», έγινε καθημερινός και στη συνέχεια ο μεγαλύτερος του εχθρός ο οποίος τον έσερνε για έξι χρόνια.
 
«Οι λόγοι που με οδήγησαν στα ναρκωτικά ήταν πολλοί. Είχα μια σχέση με μια κοπέλα για 12 χρόνια. Τότε γνώρισα και κάποιους συγγενείς και άρχισα να πουλάω ναρκωτικά. Μετά που χώρισα με την κοπέλα μου και δεν άντεχα. Έτσι άρχισα την καθημερινή χρήση. Έκανα αρκετές πελλάρες πέρα από το νόμο, με αποτέλεσμα να έχω συνέπειες μέχρι σήμερα και να έχω δικαστήρια».

Τους τελευταίους δέκα μήνες ο Μάριος βρίσκεται στην Αγία Σκέπη, δίνοντας μια μεγάλη μάχη για να απεξαρτηθεί και να αρχίσει μια νέα ζωή, μακριά από τα ναρκωτικά.

«Στην αρχή που ήρθα ήμουν γεμάτος παράνοιες, δυσκολεύτηκα πάρα πολλά να αποτοξινωθώ από τις ουσίες, να σκεφτεί λογικά το μυαλό μου και να συμπεριφέρομαι φυσιολογικά, γιατί σκεφτόμουν πάντα στη χρήση. Δεν ήταν φυσιολογικά τα πράγματα που έκανα και εδώ με έμαθαν να συμπεριφέρομαι σωστά».
 
«Εδώ τα νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο»
 
Από τον περασμένο Νοέμβριο ακολουθεί το πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης. Ένα πρόγραμμα που τον έμαθε να νοιάζεται για τους γύρω του και αυτή είναι η θεραπεία του.
 
«Είμαστε τριάντα άτομα και τα προβλήματα μας τα λύνουμε μιλώντας ο ένας με τον άλλο. Νοιαζόμαστε για τους άλλους και αυτό είναι κάτι που μάθαμε εδώ στην Αγία Σκέπη, γιατί και οι άλλοι πέρασαν ότι περάσαμε και εμείς».  Πολύ σημαντική για την αποτοξίνωση είναι η στήριξη που λαμβάνεις από την οικογένεια και ο Μάριος την έχει στο 100%».
 
«Θέλω να κάνω οικογένεια»
 
Στόχος του είναι να γυρίσει σελίδα και αφότου τελειώσει το πρόγραμμα του να χαράξει μια νέα πορεία μακριά από τη χρήση και τις κακές παρέες.
 
«Θέλω να προσπαθήσω να κάνω μια φυσιολογική ζωή χωρίς ουσίες. Οι ουσίες το μόνο που κάνουν είναι καταστρέφουν τους ανθρώπους, να καταστρέφουν οικογένειες. Θέλω να χτίσω μια καινούργια ζωή, να βρω μια γυναίκα, να παντρευτώ, να κάνω ένα μωρό και να ζήσω σαν φυσιολογικός άνθρωπος».
 
Με τα ναρκωτικά δεν ξέρεις πότε θα ζεις και πότε δεν θα ζεις λέει ο Μάριος και στέλνει το δικό του μήνυμα στα νέα παιδιά που κάνουν χρήση. «Ήμουν και εγώ στον ίδιο κύκλο πριν. Τους αξίζει μια άλλη ζωή, να πάν σε προγράμματα και να προσπαθήσουν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς ουσίες. Γιατί οι ουσίες καταστρέφουν τη ζωή του καθενός και της οικογένειας του ολόκληρης. Δεν ξέρεις πότε θα ζεις και πότε δεν θα ζεις. Βασικά οι ουσίες σκοτώνουν».
Διαβάστε επίσης στις ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας 

Δειτε Επισης

Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς-Στην περιοχή πνέουν άνεμοι
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό