Η καθημερινότητα πρώην χρηστών ναρκωτικών στο σπίτι RETO

Περίπου 20 χρόνια πριν, στη Ισπανία ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικό οργανισμός RETO, μια μη κυβερνητική οργάνωση που προσφέρει αφιλοκερδώς θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης σε χρήστες ναρκωτικών. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι πρώην χρήστες οι οποίοι προσφέρουν απλόχερα τη βοήθεια τους σε νέους ναρκομανείς να ανεξαρτητοποιηθούν και να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κοινωνία.

Το RETO διατηρεί τα  προγράμματα του σε 32 χώρες σε όλον τον κόσμο, ανάμεσα τους και η Κύπρος που από το 2010, παρέχει σπίτι, φαγητό και μια νέα οικογένεια σε όσους νιώθουν έτοιμοι να ξεφύγουν από το δύσκολο μονοπάτι των ναρκωτικών. Όλα ξεκινούν από ένα μικρό μαγαζάκι με παλιά έπιπλα και ηλεκτρικά είδη στη βιομηχανική περιοχή Έγκωμης, εκεί που βρέθηκε και εγώ πριν από μήνες, χωρίς να γνωρίζω τον σκοπό που κρύβει η ιδέα της αναπαλαίωσης και πώλησης των αντικών.
Ψάχνοντας για μεταχειρισμένο ψυγείο στο διαδίκτυο, βρέθηκα μπροστά στη σελίδα του RETO, χωρίς να γνωρίζω τις πιο πάνω πληροφορίες. Εκεί με ξενάγησε στο χώρο της παλιά αποθήκης, αλλά και αργότερα στο σπίτι του RETO, ο υπεύθυνος του μαγαζιού ο Μαρίνος , ένας από τους παλιότερους εθελοντές που βρίσκονται στην Κύπρο, επίσης πρώην ναρκομανή.
 
Ο Μαρίνος με μετέφερε στον κόσμο του RETO, ένα κόσμο που έχει βοηθήσει δεκάδες νέους στη Κύπρο, να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μακριά από τα ναρκωτικά.
«Το ΡΕΤΟ είναι ένα πρόγραμμα που βοηθάει παιδιά που είναι εξαρτημένα είτε στο αλκοόλ είτε στα ναρκωτικά αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο. Έχει ξεκινήσει από την Ισπανία και πλέον υπάρχει σε 32 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και στην Κύπρο. Παρέχει σπίτι, φαγητό και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί κάποιος», μου εξηγεί ο Μαρίνος .

Το μαγαζί μεταχειρισμένων στην Έγκωμη
Αν έχεις παλιά έπιπλα ή χαλασμένα ηλεκτρικά είδη μην τα πετάξεις. Το πρόγραμμα διαθέτει  αυτοκίνητα για περισυλλογές  αντικειμένων από τα σπίτια. Μαζεύουν πράγματα που ο κόσμος δεν τα χρειάζεται, από έπιπλα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, τις μεταφέρουν στο ξυλουργείο που υπάρχει στο πίσω μέρος του μαγαζιού και  για επισκευή ή στον αντίστοιχο χώρο που υπάρχει στο σπίτι. Ότι φτιάχνεται πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές. Το μαγαζί συνήθως στηρίζεται και στις δωρεές από τον κόσμο, ενώ πολλά από τα έπιπλα έρχονται στη Κύπρο από το ΡΕΤΟ άλλων χωρών για οικονομική ενίσχυση.
Από το μαγαζάκι, την επόμενη μέρα βρέθηκα στο σπίτι του προγράμματος που βρίσκεται στους Αγίους Τριμιθιάς, μια μεγάλη έπαυλη, όπου περίπου 25 άτομα μοιράζονται την ίδια σκέπης, της ίδιες σκέψης και προπαντός τον ίδιο στόχο. Την ελευθερία από τα ναρκωτικά και τη γρήγορη ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

Μια μέρα στο σπίτι του ΡΕΤΟ
Το ξυπνητήρι στο σπίτι του ΡΕΤΟ κτυπάει στις 7:00.Ακολουθεί πρόγευμα και πρωινή προσευχή στο δωμάτιο συνάντησης  και ο καθένας ξεκινάει τη δουλεία για την οποία είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη βδομάδα. Στο μεγάλο και όμορφο σπίτι στους Αγίους Τριμιθιάς ζούνε περίπου 25 παιδία  από Ελλάδα, Κύπρο και κάποιοι από Βουλγαρία. Τα άτομα εκεί είναι όλα πάνω από 30 ετών. Κάθε αρχή της βδομάδας μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού. Κάποιοι αναλαμβάνουν να μαγειρέψουν, άλλοι αν βάλουν πλυντήρια, άλλοι περιποιούνται τον κήπο , ενώ άλλοι αναλαμβάνουν το μαγαζί και τις μετακομίσεις. Το βράδυ επιστρέφουν όλοι μαζί στο σπίτι και τρώνε παρέα το βραδινό. Κάθε Σαββατοκύριακο απολαμβάνουν το ρεπό τους. Είτε παίζοντας ποδόσφαιρο στο γήπεδο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι , το οποίο τους προσφέρεται δωρεάν από τους ιδιοκτήτες, είτε κανονίζουν αθλοπαιδιές. Το καλοκαίρι πηγαίνουν για μπάνιο, ή κάποια βόλτα εκεί κοντά.
Διανομή φυλλαδίων
Κάποιον από τον ελεύθερο τους χρόνο, οι εθελοντές του RETO τον περνούν στο δρόμο. Μπορείς να τους βρεις στα στενά τις παλιάς πόλης στην Λευκωσία, έξω από νοσοκομεία ή στα στέκια όπου συχνάζουν ναρκομανείς να μοιράζουν φυλλάδια . Φυλλάδια όπου αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ως μια προσπάθεια να τους βοηθήσουν να βρουν την ευτυχία αλλάζοντας την ζωή τους , μακριά από τις ουσίες.

Χορηγίες
Υπάρχουν μεγάλες και μικρές εταιρείες στην Κύπρο που προσφέρουν χρήματα στο πρόγραμμα του ΡΕΤΟ ενώ, τα έσοδα από το μαγαζί προσφέρουν ότι χρειάζεται το σπίτι, Καλύπτονται το ρεύμα στο σπίτι, το νερό, το νοίκι μέχρι και τα έξοδα του μαγαζιού.