Η μεγαλύτερη εγκληματική αγορά τα ναρκωτικά στην Ε.Ε.-Απίστευτος τζίρος

Με κέρδη που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ τον χρόνο, εισαγωγές από τρεις ηπείρους, μεγάλη εσωτερική παραγωγή, αλλά και εξαγωγές σε διάφορες χώρες, η «αγορά ναρκωτικών» στην Ευρώπη φαίνεται να διανύει μια ιδιαίτερα... «δυναμική» φάση.
 
Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Europol (Δεκέμβριος 2017), η αγορά ναρκωτικών παραμένει η μεγαλύτερη εγκληματική αγορά στην ΕΕ. Περισσότερο από το ένα τρίτο των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ εμπλέκονται στην παραγωγή ή διακίνηση διαφόρων τύπων ναρκωτικών. Από αυτά, το μεγαλύτερο μερίδιο αντιστοιχεί στην κάνναβη (38%), και ακολουθούν η ηρωίνη (28%) και η κοκαΐνη (24%). Τα τεράστια κέρδη που προκύπτουν από το εμπόριο ναρκωτικών χρηματοδοτούν διάφορες άλλες δραστηριότητες που επιτρέπουν στις εγκληματικές ομάδες να ευημερούν και να αναπτύσσονται σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά, που συνέταξε φέτος (2018) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας της ΕΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών συντηρείται τόσο από την εγχώρια παραγωγή όσο και από ναρκωτικά που διακινούνται λαθραία από άλλες περιοχές του κόσμου.
 
Η Λατινική Αμερική, η Δυτική Ασία και η Βόρεια Αφρική αποτελούν σημαντικές πηγές προέλευσης των ναρκωτικών που εισέρχονται στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα είναι πηγή προέλευσης νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Πέραν αυτού, η Ευρώπη διαδραματίζει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου για κάποια ναρκωτικά και κάποιες πρόδρομες ουσίες που προορίζονται για άλλες ηπείρους. Αποτελεί επίσης τόπο παραγωγής κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών. Η παραγόμενη κάνναβη προορίζεται κυρίως για εγχώρια κατανάλωση, ενώ μέρος των παραγόμενων συνθετικών ναρκωτικών εξάγεται σε άλλες περιοχές του κόσμου.
 
Η πορεία των ναρκωτικών στην αγορά
 
Μεγάλες αγορές κάνναβης, ηρωίνης και αμφεταμινών υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του 1970 ή του 1980. Με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκαν και άλλες ουσίες, όπως η MDMA (ecstasy) και η κοκαΐνη τη δεκαετία του 1990.
 
Η ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών συνεχίζει να εξελίσσεται, καθώς την τελευταία δεκαετία εμφανίστηκε ευρύ φάσμα νέων ψυχοδραστικών ουσιών.
 
Στις πρόσφατες αλλαγές της αγοράς παράνομων ουσιών, που σχετίζονται κυρίως με την παγκοσμιοποίηση και τη νέα τεχνολογία, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η καινοτομία στην παραγωγή και στις μεθόδους διακίνησης ναρκωτικών και η καθιέρωση νέων οδών διακίνησης.
 
Χρήστες ναρκωτικών
 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 92 εκατ. ενήλικες, ή ελαφρώς πάνω από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ηλικίας 15- 64 ετών, εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (56 εκατ.) παρά από γυναίκες (36,3 εκατ.).
 
Εκτιμάται, επίσης, ότι 18,9 εκατ. νέοι (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο, με τον αριθμό των ανδρών να είναι διπλάσιος εκείνου των γυναικών.
Πώς επιδρά η τεχνολογία
 
Η τεχνολογία έχει αντίκτυπο στις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ναρκωτικών στην ΕΕ. Η τεχνική καινοτομία και η προσβασιμότητα σε εξελιγμένο εξοπλισμό επέτρεψαν στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή.
 
Όπως αναφέρει η Europol, οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις εκφόρτωσης συχνά συντηρούνται χρησιμοποιώντας επαγγελματικό εξοπλισμό, ενώ και τα εργαστήρια παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών διαθέτουν προηγμένο χημικό εξοπλισμό και γραμμές παραγωγής ικανές να παράγουν συνθετικά ναρκωτικά σε βιομηχανική κλίμακα.
 
Οι συμμορίες που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών είναι πολύ έμπειρες στην εκμετάλλευση των τεχνολογιών επικοινωνίας για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις τους. Κρυπτογράφηση και άλλα τεχνικά μέσα για την παρακώλυση των γραμμών επικοινωνίας καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τις διωκτικές Αρχές να εντοπίζουν και να εξαρθρώσουν αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις. Επίσης, με την εξέλιξη της τεχνολογίας των drones η μεταφορά των ναρκωτικών αναμένεται να πραγματοποιείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, με μεγαλύτερα φορτία.
 
Προβλήματα από τα ναρκωτικά
 
Ο πιο άμεσος αντίκτυπος του εμπορίου παράνομων ναρκωτικών αφορά την υγεία των χρηστών και τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες από τη χρήση τους. Η κατανάλωση κάνναβης είναι ο συχνότερος λόγος για την πρώτη εισαγωγή σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών στην ΕΕ.
 
Η χρήση ηρωίνης συνδέεται με σοβαρές βλάβες στην υγεία, όπως η εξάρτηση, η υπερβολική δόση και ο θάνατος.
 
Οι επικίνδυνες εγχύσεις και οι πολλαπλές καθημερινές ενέσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός HIV, ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) και άλλες λοιμώξεις.
 
Το 2016, 13% των νέων κρουσμάτων AIDS στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των οποίων η οδός μετάδοσης είναι γνωστή, αποδόθηκαν σε ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.
 
Θάνατοι από υπερβολική δόση
 
Οι περισσότερες μελέτες σε πληθυσμούς προβληματικών χρηστών διαπιστώνουν συνολικά ποσοστά θνησιμότητας της τάξης του 1% έως 2% ετησίως. Γενικά, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας της ΕΕ, οι χρήστες οπιοειδών στην Ευρώπη διατρέχουν από πενταπλάσιο έως δεκαπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από τους συνομηλίκους τους του ιδίου φύλου.
 
Η αυξημένη θνησιμότητα των χρηστών οπιοειδών συνδέεται πρωτίστως με τη λήψη υπερβολικής δόσης, αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλα αίτια που συνδέονται εμμέσως με τη χρήση ναρκωτικών, όπως λοιμώξεις, ατυχήματα, βία και αυτοκτονίες. Οι θάνατοι από οπιοειδή (κυρίως ηρωίνη) αντιπροσωπεύουν 78% του συνόλου.
 
Περισσότερα από τα ¾ των θυμάτων από υπερβολική δόση είναι άνδρες (79%). Συνολικά το 2016, 7.929 θάνατοι στην ΕΕ αποδίδονται στα ναρκωτικά. Έναν χρόνο πριν, το 2015, είχαν πεθάνει 8.441 άτομα και αυτό αποτελούσε αύξηση 6% από το 2014. Το Ηνωμένο Βασίλειο (34%) και η Γερμανία (15%) αντιπροσωπεύουν από κοινού σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων. Η μέση ηλικία θανάτου είναι τα 39 έτη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
 
Υπολογίζεται ότι 1,3 εκατ. χρήστες ναρκωτικών παρακολούθησαν θεραπευτικά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.
 
Πώς επηρεάζει το περιβάλλον
 
Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του εμπορίου ναρκωτικών είναι επίσης σημαντικός. Η καλλιέργεια κάνναβης συνεπάγεται όλο και περισσότερο τη χρήση μη ελεγχόμενων έως και επιβλαβών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων. Η παρασκευή συνθετικών φαρμάκων παραγάγει σημαντικές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων. Οι εγκληματικές οργανώσεις απορρίπτουν τα απόβλητα αυτά από τους χώρους παραγωγής τους για να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους.
 
Οι χώροι απορριμμάτων είναι συχνά πολύ μολυσμένοι και απαιτούν μακρά και δαπανηρή διαδικασία καθαρισμού.
 
Σχέσεις με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Europol, η διακίνηση ναρκωτικών είναι μεγάλη επιχείρηση, φέρνοντας το ένα πέμπτο όλων των κερδών από το οργανωμένο έγκλημα.
 
Το εμπόριο ναρκωτικών σχετίζεται με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η εκμετάλλευση των εργατών, και η σύνδεσή του με τρομοκρατικές δραστηριότητες.
 
Περίπου 65% των οργανωμένων ομάδων που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών συμμετέχουν ταυτόχρονα σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες όπως η εμπορία προϊόντων παραποίησης / απομίμησης, η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο μεταναστών.
 
Τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνται επίσης ως μέσο πληρωμής μεταξύ εγκληματικών ομάδων.
 
Κατά την περίοδο από το 2013 έως τον Μάρτιο του 2016, περισσότερες από 60 εθνικότητες συμμετείχαν σε εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών στην ΕΕ.
 
«Ξέπλυμα» χρήματος
 
Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες επιτρέπει στις εγκληματικές ομάδες να εισάγουν τα κέρδη τους στη νόμιμη οικονομία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εν λόγω οργανώσεις νομιμοποιούν τα κεφάλαια αυτά επενδύοντας σε επιχειρήσεις, ακίνητα και άλλες δραστηριότητες εντός και εκτός της ΕΕ.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Εuropol, το παγκόσμιο πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το οποίο εφαρμόζουν οι διωκτικές Αρχές στην ΕΕ, έχει αποδειχθεί ότι έχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στον εντοπισμό και την κατάσχεση παράνομων κεφαλαίων που παράγονται από εγκληματικές οργανώσεις. Μεταξύ 0,7- 1,28% του ετήσιου ΑΕΠ της ΕΕ εντοπίζεται ότι εμπλέκεται σε ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες.
 
Το 2014, οι μονάδες δίωξης οικονομικών εγκλημάτων της ΕΕ έλαβαν σχεδόν 1 εκατομμύριο αναφορές. Παρόλο που ο συνολικός αριθμός των αναφορών ύποπτων συναλλαγών εξακολουθεί να αυξάνεται, μόνο 1% των εγκληματικών εσόδων κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές.
 
Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί επίσης ολοένα και περισσότερο τεχνική πρόκληση για τις Αρχές επιβολής του νόμου.
 
Τα εγκληματικά δίκτυα επιδιώκουν συνεχώς να αξιοποιούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι κρυπτοσυχνότητες και οι ανώνυμες μέθοδοι πληρωμής. Η ταχεία διεκπεραίωση συναλλαγών και ο πολλαπλασιασμός αποτελεσματικών εργαλείων ανωνυμοποίησης αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην αναγνώριση των πραγματικών κατόχων εγκληματικών προϊόντων.
 
Το 2016 στην Ευρώπη αναφέρθηκαν περισσότερες από 1 εκατ. κατασχέσεις παράνομων ουσιών. Οι τρεις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κατασχέσεων, που αντιπροσωπεύουν από κοινού άνω του 60% του συνόλου των κατασχέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.
 
Περισσότερο από τα 2/3 των ποσοτήτων που κατάσχονται αφορούν την κάνναβη. Το 2016, από το σύνολο των κατασχέσεων 40% αφορούσαν τη φυτική κάνναβη, 29% τη ρητίνη κάνναβης και 2% τα φυτά κάνναβης, ενώ 9% ήταν κοκαΐνη- κρακ, 5% αμφεταμίνες, 4% ηρωίνη, 3% MBMA και 8% άλλες ουσίες.
 
Το ίδιο έτος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο αδικήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, αριθμός αυξημένος κατά 33% σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν (2006).
 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον