Τραΐκοβιτς, ο πρόσφυγας που έγραψε ιστορία (video)

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/8) ο Μίλαν Τραΐκοβιτς έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του στίβου της Κύπρου. Ο 24χρονος αθλητής έγινε ο πρώτος που καταφέρνει να μπει σε τελικό δρομικού αγωνίσματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
Για να τα καταφέρει έπρεπε να κάνει νέο Παγκύπριο ρεκόρ στον ημιτελικό με 13.31 (το προηγούμενο ανήκε στον ίδιο με 13.39). Η παρουσία στον τελικό ήταν από μόνη της μία τεράστια επιτυχία και η έβδομη θέση σε αυτόν μοιάζει περισσότερο με υπόσχεση για το μέλλον.
 
Ο Μίλαν Τραΐκοβιτς δείχνει ότι θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια, αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε εύκολα για αυτόν.
Ο πόλεμος που τον ξερίζωσε από τη Σερβία και το ποδόσφαιρο
Όλα ξεκίνησαν στη Σουρντούλιτσα της Σερβίας. Μία πόλη που μετρά κάτι παραπάνω από 10.000 κατοίκους και βρίσκεται στο Νότιο κομμάτι της χώρας. Εκεί έζησε και τα παιδικά του χρόνια παίζοντας ποδόσφαιρο μέχρι που ο πόλεμος του 1999 στη Σερβία ανάγκασε τους γονείς του να φύγουν από τη χώρα.
 
Όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες τους αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής μακριά από την πατρίδα τους με αποτέλεσμα σε ηλικία 9 ετών ο Τραΐκοβιτς να βρεθεί στην Κύπρο. Η αγάπη του για τον αθλητισμό ήταν μεγάλη, ωστόσο, το άθλημα που έμοιαζε να τον κερδίζει ήταν το ποδόσφαιρο.
 
Λίγο μετά την άφιξη του στην Κύπρο οι γονείς του τον έγραψαν στις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Απόλλωνα Λεμεσού.
 
Τις επιδόσεις του δεν τις γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να ήταν εντυπωσιακές αφού τελικά τον κέρδισε ο στίβος.
Η αλλαγή προπονητή και η πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό
Η πορεία του δεν ήταν εντυπωσιακή από την αρχή και σύμφωνα με τον ίδιο καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έπαιξε η απόφαση που πήρε να δει τον στίβο σε πιο επαγγελματικά πρότυπα.
 
Έτσι, αποφάσισε να συνεργαστεί με τον προπονητή Αντώνη Γιαννουλάκη ο οποίος του άλλαξε την πορεία. "Η αλλαγή αυτή έγινε με τον Γιαννουλάκη. Στο πανεπιστήμιο έκανα μια φορά την ημέρα προπόνηση, μαζί με άλλους δέκα. Τώρα είναι πολύ επαγγελματικό το επίπεδο" τόνισε αμέσως μετά την επιτυχία του στο Ρίο.
 
Από το 2013 η πορεία του είναι σταθερά ανοδική. Το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες Μικρών Κρατών και η όγδοη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 στο Τάμπερε της Φινλανδίας ήταν η αρχή. Το 2015 θα πάρει την έκτη θέση στην Πανεπιστημιάδα της Νότιας Κορέας κατεβάζοντας συνέχεια το χρόνο του.
 
Η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν οι δύο μεγάλοι του στόχοι τους οποίους πέτυχε και με το παραπάνω. Στις αρχές του περασμένου μήνα έκανε πολλούς να αναρωτηθούν ποιος είναι αυτός ο αθλητής από την Κύπρο που βρέθηκε στον τελικό του Ευρωπαίκού πρωταθλήματος.
 
Η πέμπτη θέση που κατέλαβε στον τελικό των 100μ. με εμπόδια ήταν μόνο η αρχή...
Ο τζέντλεμαν που έγινε viral
Για το τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη στιγμή που έκανε τον Τραΐκοβιτς γνωστό σε όσους ασχολούνται με τον στίβο. Ήταν η προκριματική σειρά των 110μ. με εμπόδια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Εκεί οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές αφού έβρεχε δυνατά, ενώ υπήρχε και αρκετός αέρας. Ο 24χρονος Κύπριος πήρε τη ζακέτα του και σκέπασε την εθελόντρια κερδίζοντας αμέσως τον τίτλο του τζέντλεμαν των αγώνων.
 
Δείτε τι ακριβώς είχε συμβεί
 

Πηγή: sport24.gr

Δειτε Επισης

BINTEO: Συγκίνησαν οι ολυμπιονίκες ζωής-Αγωνίστηκαν και αποθεώθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου
Η Λούλλα έκανε Κόσμο της το κυπριακό φαγητό και το μοιράζεται με όλο τον κόσμο
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία