Ο ρομαντικός ντιβιντάς Αντρέας Τσαβέλλας που πάει κόντρα στην εποχή

Τη δεκαετία του 2000 οι πωλήσεις και οι ενοικιάσεις dvds βρίσκονταν στο απόγειο τους, με τον κόσμο να μπαινοβγαίνει στα dvd clubs και να ενοικιάζει ταινίες. Περνούσαν παρακολουθώντας μια νοικιασμένη ταινία από ένα τέτοιο μαγαζί, αμέτρητα βράδια.
 
Σήμερα αυτή η ιστορία φθάνει σιγά σιγά στο τέλος της… Το βίντεο κλαμπ του Ανδρέα Tσαβέλλα, που βρίσκεται στην οδό Λυκαβητού στη Μακεδονίτισσα, είναι ένα από τα τελευταία μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά για να ενοικιάσουν σε αυτούς τους λίγους και ρομαντικούς που απέμειναν, ταινίες σε dvd.

Η οικογενειακή επιχείρηση υπό την επωνυμία Fantastic Dvd & Blu-Ray Disc Club, άνοιξε πριν περίπου τέσσερις δεκαετίες. Αρχικά ενοικίαζε κασέτες στους πελάτες και με την εξέλιξη της τεχνολογίας από το 2000 και μετά, άρχισε να ενοικιάζει dvd.
«Το βίντεο κλαμπ είχε μια τεράστια πτώση, αναγεννήθηκε με τα cinema και τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όπως και οι πωλήσεις dvd. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αλλάζει και ο κόσμος, τα social media επηρεάζουν, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλές πηγές για να δει κάποιος μια ταινία», αναφέρει ο Ανδρέας, μιλώντας στον REPORTER.

Όπως αντιλαμβάνεται πλέον και ο ίδιος, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν περιττό να πάνε σε ένα βίντεο κλαμπ και να ψάξει για το τι θα δει, να το ενοικιάσει και να έχει την ευθύνη να το επιστρέψει πίσω. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός βίντεο κλαμπ, επεσήμανε.

«Πλέον έμειναν οι λίγοι και οι ρομαντικοί... Μας επηρεάζει η τεχνολογία στο πως ζούμε. Κάποιους τους βοηθά, ενώ άλλους, όπως εμάς μας “πολεμά”, γιατί δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Ανδρεάς.
Από τους εκατό πελάτες τη μέρα στον… κανένα

Ο Ανδρέας, κλήθηκε να συγκρίνει την εποχή που ανέλαβε την επιχείρηση, περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τη σημερινή εποχή.

«Στις πολύ καλές εποχές, εξυπηρετούσαμε 100-150 πελάτες τη μέρα. Σίγουρα υπήρχαν και βίντεο κλαμπ που εξυπηρετούσαν περισσότερους, γιατί εμείς είχαμε μεγάλη ποικιλία, αλλά δεν είχαμε πολλά αντίτυπα. Δουλεύαμε περισσότερο στο θέμα της ποιότητας, της ποικιλίας και των ελληνικών υποτίτλων».
Σήμερα, υπάρχει μέρα που μπορεί να εξυπηρετήσει ένα ή ακόμη και κανένα πελάτη. Στις καλές του μέρες, θα μπουν στο κατάστημα, όπως λέει,  δέκα με δεκαπέντε πελάτες.

«Αυτή η πτώση ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Με τους υπαλλήλους που είχα κατά καιρούς εδώ, λέγαμε για αστείο να μείνουμε τελευταίοι και να κλείσουμε. Φέτος, φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι το πιο πιθανό είναι  να είναι η τελευταία μας χρονιά. Πλέον είναι τέλος εποχής».

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας, πλέον ο κόσμος είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στο dvd και οι εταιρείες παύουν να τους προμηθεύουν. Θεωρεί επίσης ότι τα πράγματα στη συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. 
Η συλλογή του και η αγάπη του κόσμου

Το γεγονός ότι φθάνει σιγά σιγά στο τέλος της η εποχή του dvd, βάζει σε σκέψεις τον Ανδρέα, ο οποίος διατηρεί περίπου δέκα χιλιάδες ταινίες στο μαγαζί του. Προβληματισμοί όπως τι θα απογίνει η συλλογή, αλλά και φόβοι να μην καταλήξουν στα σκουπίδια, έρχονται καθημερινά στο μυαλό του.

«Σκέφτηκα πολλές φορές τι θα κάνω όταν κλείσω το μαγαζί και ότι θα πρέπει να πουλήσω τα dvds κάτι που δεν το θέλω. Είναι συλλογή 19 χρόνων. Πάντα σκέφτομαι πως να τα διαχειριστώ. Πέρα από τα dvds έχω και ερμάρια γεμάτα κασέτες στο υπόγειο του μαγαζιού», επισήμανε γεμάτος προβληματισμό ο Ανδρέας.
Αν δεν είχε  πάθος για τα dvds, παραδέχεται πως δεν θα έμενε στους τελευταίους των «μοϊκανών» που κρατούν ακόμη τη σημαία των βίντεο κλαμπ ψηλά.

«Πάντα είχα την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει για να επιστρέψει ο κόσμος, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Το κρατάω ανοιχτό γιατί είμαι της άποψης ότι κάνεις κάτι που αγαπάς. Εγώ δεν βρήκα ακόμα κάτι που να το αγαπώ περισσότερο από αυτό», συμπλήρωσε.
 
Φυσικά σήμερα, το να βιοποριστεί κάποιος από ένα βίντεο κλαμπ είναι αδύνατο, λόγω της πενιχρής προσέλκυσης πελατών.

«Πέραν από το βίντεο κλαμπ, αφιέρωσα πάρα πολύ χρόνο ως εθελοντής σε θέματα φιλοζωικά, κάτι που μου σπαταλούσε πολύ ενέργεια. Πλέον, περνώ λίγες ώρες ως αγρότης τα πρωϊνά και το απόγευμα στο βίντεο κλαμπ».
Το κόστος των dvd 

Όσον αφορά το κόστος αγοράς του dvd, είναι γύρω στα 25-30 ευρώ μόλις κυκλοφορήσουν.

«Αν φέρω τώρα μια ταινία με 25-30 ευρώ, δεν θα βγάλει τα λεφτά της, αλλά θα είναι ζημιά για μένα. Υπήρχε και υπάρχει επίσης και το πρόβλημα πως από τον πρώτο πελάτη μπορεί να χαλάσει ένα dvd, είτε λόγω γδαρσίματος, είτε από προβληματικά dvd».
Για την ενοικίαση ενός dvd, το κόστος είναι ένα ευρώ για δύο μέρες και πενήντα σεντ για κάθε έξτρα μέρα. Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε ο Ανδρέας, επειδή «αυτός που δεν θέλει να πληρώνει επιπλέον θα το επιστρέψει στην ώρα του. Παρόλα αυτά πάντα θα υπάρχουν οι ασυνεπείς και οι ανεύθυνοι, αλλά ευτυχώς ο πολύς κόσμος είναι συνεπής».

Δυστυχώς το μέλλον της επιχείρησης του Ανδρέα, δεν είναι ευοίωνο. Η αγάπη του γι' αυτό που κάνει θα υπερνικηθεί από την ανάγκη για επιβίωση, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο επάγγελμα του. Ωστόσο, αυτό που  του δίνει παρηγοριά, είναι η συλλογή του, που θα φυλάει ως κόρη οφθαλμού.

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα